Vanwege de maatregelen rondom corona werken we met z’n allen veel thuis. Bijzonder om te zien hoe ontzettend snel iedereen heeft weten te schakelen. We worden creatief in het zoeken mogelijkheden tot verbinding, houden vaker rekening met elkaar en zijn meer dan ooit bereidt anderen te helpen. De reden is uiteraard heftig, maar dit is een mooie ontwikkeling.

Hoewel het de afgelopen weken veel over gezondheid gaat, maken de beperkende maatregelen het soms wel uitdagend gezonde keuzes te maken. Het ritme wat we gewend waren is verstoord en dat is best lastig voor gewoontedieren zoals wij.

Je standaard schaaltje yoghurt in de ochtend maakt misschien plaats voor een uitgebreider ontbijt, je sluit de thuiswerkdag net wat makkelijker af met een glaasje wijn en wat borrelhappen en ’s avonds tijdens het Netflixen (alternatief voor de sportschool) is een reep chocola een aantrekkelijke aanvulling.

Zorg goed voor jezelf, altijd … en zeker nu!

Gezond eten, een actief leven en goed slapen dragen onmiskenbaar bij aan het voorkomen van extra kilo’s en een optimale weerstand. Waar kan je op letten nu je meer thuis bent?

Gezond eten

Hou je gebruikelijke eetpatroon zoveel mogelijk aan (of maak juist gezondere keuzes, dit is hét moment om te kunnen focussen)

  • Neem je op je werk nooit een koekje bij de koffie? Doe dit dan thuis ook niet.
  • Ben je gewend drie boterhammen voor de lunch te eten? Dan nu ook.
  • Neem je op kantoor een pakje Sultana tussendoor? Pak nu een appel … 😉

Eet niet meer dan nodig

Een inkopper, maar zeker iets om op te letten als je wat minder beweegt. Nu je thuis werkt is het net iets makkelijker wat lekkers tussendoor te snaaien. Uit gezelligheid of gewoon omdat je langs de voorraadkast loopt.

Richt je huis gezond in

Door veel gezonde dingen in het zicht te zetten maak je het jezelf makkelijker gezond te kiezen. Vooral wanneer het ongezonde in een dichte kast staat (of zelfs niet teveel in huis is).

  • Zet de fruitschaal in het zicht en zorg voor minstens 2 soorten zodat je een keuze hebt (en eet 2 tot 3 stuks per dag)
  • Vul de fruitschaal aan met groente, zoals snoeptomaatjes of snoepkomkommers of -paprika’s. Zo denk je makkelijker aan je groentesnack.
  • Eet chips niet uit de zak, maar doe een handje in een schaaltje
  • Leg ongezondere producten in een aparte kast, zodat je ze niet ziet als je op weg was naar een gezonde volkoren boterham (fijn om niet in de verleiding te komen)
  • Zet een kan water op tafel voor tijdens het eten
  • Liever een glaasje wijn? Schenk een glas in en zet de fles weg.
  • …. Etc.

Blijf lekker bewegen. Ook tijdens je thuiswerkdag!

Op je werk een lunchwandeling gewend? Doe dit thuis ook. Uiteraard veilig, maar bouw zoveel mogelijk vaste beweegmomenten in. Zet ze zo nodig in je (werk)agenda. Misschien heb je zelfs extra tijd omdat je nu niet in de file staat. Sluit je werkdag af met een rondje fietsen. Gelijk een goede reden om je laptop op tijd dicht te klappen.

Sta regelmatig op van je werkplek. Op kantoor ging je regelmatig een kopje koffie halen en nam je (vanzelfsprekend 😉 de trap. Doe dat nu ook en maak gelijk van de gelegenheid gebruik wat rek- en strekoefeningen te doen. Installeer een ‘pauze-app’ op je computer.

Veel telefonisch overleg? Gebruik een headset of oordopjes, zodat je kunt lopen tijdens je gesprek.

Alternatief voor de sportschool na je werk? Via sportscholen worden er momenteel veel online lessen aangeboden. Maak daar gebruik van. Daarnaast zijn wandelen, een rondje hardlopen of fietsen natuurlijk ook prima opties.

Werkdag is werkdag

Nu je thuis werkt is de verleiding misschien groot om lekker door te werken, tijdens de lunch of in de avond. Je werkplek lonkt, geen collega’s die je afleiden. Heerlijk! Is dit een valkuil voor jou? Zorg dan in ieder geval dat je een vast lunchmoment inplant. Neem echt afstand en ga ook even weg van je werkplek. Zo kun je ’s middags weer fris aan de slag. Spreek met jezelf een eindtijd af en houd je daar ook aan (best lastig soms, dat week ik, maar toch …)

Sterkte in deze roerige periode! Blijf verbonden en zorg goed voor jezelf!