16 jaar geleden, na de geboorte van onze jongste, zesde koter, besloot ik dat het roer om moest. Zes zwangerschappen, zes keer bevallen en zes keer alle nachtelijke perikelen. Het was een heerlijke tijd en ik kijk er regelmatig met weemoed op terug. Wat een dotjes waren het en zijn het nog steeds. Ik ben trots op ze. Maar, eerlijk is eerlijk, ze hadden er niet toe bijgedragen dat ik dagelijks bruiste van de energie en blij met m’n lijf was. Time for a change dus.

Afvallen was voor mij niet weggelegd

Natuurlijk had ik tussen alle bevallingen door gelijnd. Zo snel mogelijk terug in vorm was het motto. Ik heb een hoop afvalpogingen gedaan. Het brooddieet, shakes, repen, een crackertje, sapkuurtjes. En natuurlijk ook honger geleden, want dat hoorde erbij toch?! Met het gevolg dat ik hier geen energie van kreeg, maar dat het juist energie kostte. Iets wat mijn lichaam in die jaren en zeker op die momenten juist zo hard nodig had. Gevolg: ik werd chagrijnig, moe en gefrustreerd en staakte dus de afvalpoging weer. De gedachte dat afvallen voor mij niet was weggelegd werd steeds weer bevestigd.

Tot die laatste keer dus …

nu 16 jaar geleden! Het was wéér tijd voor verandering. Maar nu deed ik het anders …

Door een lieve, betrokken vriendin werd ik overgehaald en gestimuleerd om mee naar de sportschool te gaan. Sportschool??? Dat was echt helemaal niks voor mij. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik, behalve dat ik als klein meisje veel heb paardgereden, totaal niet sportief was. Nooit iets aan gedaan, kwam ook echt niet voor in mijn woordenboek.

Op dinsdagavond gingen we een uurtje krachttraining doen, een pittige les vond ik, wel op gezellige muziek. Met vooral de nadruk op ‘we gingen’, want als zij niet kon had ik een mooi excuus om ook niet te gaan. Terwijl het toch echt heel gezellig was en ik me trots en blij voelde als we weer terug naar huis reden. Dat hadden we toch weer goed gedaan!

Enfin, dat positieve gevoel van toen heeft stap voor stap de overhand gekregen. Ik werd steeds fitter en ging op een gegeven moment ook alleen, en daarna zelfs twee keer per week.

Stap voor stap

Zo kwam van het één het ander: ik ben erbij gaan hardlopen, iets wat ik tot dusver ook nog nooit had gedaan. Met een schema van de Hartstichting, één minuut wandelen en een halve minuut joggen, ben ik aan de slag gegaan. Man wat vond ik het zwaar. Het rondje paste mooi binnen het middagdutje van onze jongste. Ik ben in die tijd zelfs een sportopleiding gaan volgen, zoveel plezier kreeg ik erin. In zes jaar tijd heb ik mijn hardlopen weten uit te bouwen naar een rondje van eerst 5 en later 10 km. Nu, weer negen jaar later, kan ik met gepaste trots zeggen dat ik 10 marathons heb gelopen, waaronder de Major Six, de zes grootste marathons ter wereld. En ik heb nog volop plannen voor de komende jaren. Dit jaar staat de Marathon du Mont Blanc op het programma. 42 km onverhard over bergen en dalen hollen. Never a dull moment. Het kan verkeren.

Het één versterkt het ander

En zo is ook hier weer het één het gevolg van het ander. Want naast het sporten ben ik, uiteraard zou ik bijna zeggen, destijds aan de slag gegaan met voeding. Als je veel vraagt van je lijf, als je wilt afvallen en een gezond gewicht wilt houden is het wel handig om er de juiste brandstof in te stoppen. Ik zat niet te wachten op de volgende mislukte poging. Het zit een beetje in mijn karakter: als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook écht voor. Niet één of twee baby’s, nee zes. Niet één keer per week een rondje van 10 km, nee 10 marathons. Voor de goed orde: ik zeg hiermee absoluut niet dat ik dit van iedereen verwacht, zéér zeker niet! Dat is vooral mijn ding en iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Anders is het ook niet vol te houden natuurlijk.

Gouden greep

Terug naar voeding en de juiste brandstof. Om precies te weten hoe ik gezond kon afvallen en toch voldoende energie kon behouden ben ik 11 jaar geleden de opleiding tot Gewichtsconsulent gaan doen. In eerste instantie gewoon voor mezelf. En dat was een gouden greep voor mij: voeding en gewicht bleek echt mijn passie! Na de opleiding gewichtsconsulent had ik een leuke basiskennis, maar lang niet voldoende vond ik. Daarom volgden diverse vervolgopleidingen, zoals sportvoeding, diabetes, emotie-eten, NLP, gedragsverandering, Acceptatie en Commitment Therapie en coaching. Noem maar op. Heerlijk vond en vind ik het. Iedere opleiding blijft me uitdagen. Zo heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. En inmiddels werk ik sinds zes jaar in en aan mijn eigen praktijk voor gewichtsbeheersing en voedingsadvies. Ik ontwikkel leefstijlprogramma’s voor ondernemers en particulieren. Hiermee help ik vrijwel dagelijks met heel veel plezier mensen naar een gezond gewicht, een energiek leven en een fit&slank lijf. Daar komt bij dat ik mezelf op het gebied van voeding en begeleiding steeds mag blijven ontwikkelen. Zo gaaf!

De weg naar een gezond gewicht is een feestje

Mijn eigen voeding heb ik in de loop der jaren stap voor stap aangepast. Eigenlijk heel simpel: ik heb gewoon een gezond eet- en leefpatroon ontwikkeld. Iets wat goed bij mij past. Ik wil en hoef niet meer ‘op dieet’ zoals ik in het verleden heb gedaan. Eten vind ik ontzettend lekker en dat moet het ook vooral blijven. Een gezond gewicht bereiken hoeft geen straf te zijn, sterker nog: het ís een feestje. Het is goed voor jezelf leren zorgen, stap voor stap. Hoe fijn is dat!

10 stappen naar een Fit&Slank lijf en leven

Ben jij ook toe aan haalbare, verantwoorde stappen naar een Fit&Slank lijf en leven? Dan leer en informeer ik je graag hoe je dit kunt bereiken en ben ik jouw stok achter de deur bij het behalen van jouw doelen.

Meer informatie kun je lezen via www.fitinbalans.com/product/fit-en-slank-weken. En voor persoonlijke vragen of als je wil weten wat ik voor jou kan betekenen neem dan even contact op via angelique@fitinbalans.com voor een kennismakingsgesprek en ik vertel je er alles over.

Gezonde groet,

Angelique