Iedere week op donderdag werk ik bij een prachtig productiebedrijf in de omgeving van Breda. Hier begeleid ik werknemers binnen alle lagen van de organisatie stap voor stap naar een fit, slank en energiek lijf en leven. Ik doe dit al 4 jaar vol enthousiasme en het is mooi om te zien hoe niet alleen ik de werknemers, maar inmiddels ook de werknemers elkaar motiveren om hun uiteenlopende gezonde doelen te behalen.

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk

De dagen dat ik op locatie aan het werk ben heb ik niet de tijd om in de kantine eens rustig een lunch voor mezelf te bereiden. Soms ben ik zelfs genoodzaakt onderweg te eten, omdat ik dan van de ene naar de andere locatie ga. Maar dat betekent niet dat ik deze dagen niet geniet van een lekkere én gezonde lunch! Juist op deze drukke werkdagen vind ik het belangrijk mezelf te voorzien van genoeg gezonde energie, zodat ik me goed kan concentreren en iedereen de aandacht kan geven die hij/zij verdient, zonder dat ik aan het einde van de dag uitgeput achter mijn bureau zit 😉  Niet alleen goed voor anderen, ook goed voor mezelf zorgen dus!

Wees voorbereid

Hoe doe ik dat op een drukke werkdag? Nou, eigenlijk heel gemakkelijk! ’s Ochtends sta ik iets eerder op, zodat ik op mijn gemak goed kan ontbijten. Zo zorg ik ervoor dat ik met voldoende energie de deur uit ga.

Mijn lunch haal ik niet in de bedrijfskantine, deze neem ik mee van huis. Ik heb altijd wel gegrilde groenten, granen, peulvruchten, noten, etc. in huis heb om snel een makkelijke maaltijdsalade te maken. Soms zijn ook de restjes van de vorige dag zijn een perfecte aanvulling op mijn lunch. Een maaltijdsalade is prima mee te nemen in een goed afsluitbare bak. Servetje, lepel en een stukje fruit mee om het compleet te maken.

Na mijn werk rijd ik regelmatig, zoals heel veel Nederlanders, regelrecht de file in. Voor het geval ik een knorrende maag krijg onderweg heb ik altijd een stuk fruit en/of een zakje noten in mijn tas zitten. Uiteraard staat er een flesje water naast me. Geen reden dus om de file uit te rijden mijn trek te stillen met een voorverpakte reep of saucijsje van het tankstation!

Zodra ik thuis ben krijg ik nauwelijks de tijd mijn spullen neem te zetten. ‘Mam, kunnen we zo eten? Ik heb honger! En ik moet zo weg.’ is vaak het eerste wat ik hoor. Geen tijd om uitgebreid te gaan koken dus, want pubers worden niet gezelliger als ze honger hebben. Voor de warme maaltijd op een werkdag zijn de boodschappen altijd al gedaan en heb ik meestal al het één en ander voorbereid. Binnen een half uur staat er een gezonde maaltijd op tafel. Een gezonde pasta of ovenschotel is met de juiste voorbereidingen natuurlijk een peuleschil.  En soms maak ik de ovenschotel een dag van tevoren, ook handig. Dan bel ik als ik onderweg ben en zetten de jongens deze alvast in de oven. Kan ik bij thuiskomst rustig mijn spullen uitpakken en gaan we samen gezellig aan tafel.

Plannen, handig inkopen en voorbereiden

Goed voor jezelf zorgen op een drukke dagen is dus helemaal niet zo ingewikkeld. Het gaat vooral om handig plannen en handig inkopen. Op een rustig moment kun je alvast wat aan de voorbereiding doen, zodat je het op een later moment voor het pakken hebt. Als je het zo doet, hoef je niet naar de bedrijfskantine, het tankstation, de afhaalchinees of te bellen met de pizzalijn. In de tijd die je daaraan spendeert, heb jij al lang een gezonde, zelfgemaakte maaltijd op tafel staan!

Hoe regel jij jouw drukke dagen?

Onder het kopje ‘Recepten’ kun je inspiratie opdoen voor snelle, lekkere en gezonde lunchsalades en warme maaltijden!

 In mijn volgende blog lees je welke basis producten ik altijd in huis heb om mijn maaltijden mee te bereiden!