Veel mensen die gewicht willen verliezen tellen calorieën. Wat zijn calorieën eigenlijk? En hoeveel calorieën heb je nodig?

Wat is een calorie?

Een calorie staat voor een eenheid energie. Eén calorie is een erg kleine eenheid, daarom wordt bij voeding gewerkt met Kcal (kilocalorie). Een kilocalorie is duizend calorieën. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt.

Wanneer je iets eet van bijvoorbeeld 100 Kcal, wil dat zeggen dat je lichaam 100 Kcal om kan zetten in energie/warmte.

Calorieën zitten in eten en drinken. Iedereen heeft een bepaalde basisbehoefte. Hierbij kun je denken aan het functioneren van bijvoorbeeld je hart, longen en andere organen, herstel van weefsel, groei van haren en nagels. Naast een basisbehoefte gebruik je energie voor iedere beweging die je maakt, zoals staan, lopen of sporten. De hoeveelheid die je hiervoor nodig hebt verschilt van persoon tot persoon en van dag tot dag.

Calorieën op het etiket 

In Europa gaat men op verpakking uit van een standaardhoeveelheid calorieën. Hiervoor is bedacht dat een vrouw dagelijks 2.000 kcal en een man 2.500 kcal nodig heeft. Realiseer je dus, wanneer je regelmatig calorieën telt, het gaat om gemiddelden en dat dit dus niet specifiek voor jou hoeft te gelden.

Van persoon tot persoon

De caloriebehoefte kan per persoon namelijk enorm verschillen. Als je lang bent, heb je meer calorieën nodig dan wanneer je klein bent. Iemand met veel spieren verbruikt meer calorieën dan iemand met veel vetweefsel.

Daarnaast speelt mee hoe actief je bent. Sporters of mensen die fysiek zwaar werk verrichten verbruiken meer energie dan mensen met een kantoorbaan. Zelfs je karakter kan van invloed zijn. Ben je een wiebelkont of zit je altijd rustig op je stoel? Het telt allemaal in de hoeveelheid calorieën die je verbruikt.

Van dag tot dag

Je behoefte aan calorieën verschilt van dagelijks. De ene dag ben je nu eenmaal actiever dan de andere, soms ben je ziek of gespannen. Het zijn allemaal factoren die mede je energieverbruik bepalen.

Van jong tot oud

Ben je jong en in de groei, heb je meer calorieën nodig dan een volwassen iemand. Weleens een puber van dichtbij meegemaakt …  🙂

Ouderen gebruiken veel minder calorieën. Niet alleen omdat ze zijn uitgegroeid, ook omdat ze (meestal) minder actief zijn. Daarnaast neemt naarmate je ouder wordt je spiermassa af, waardoor de behoefte aan energie vermindert. Door aan krachttraining te doen kun je hier, gelukkig ook op latere leeftijd, iets aan doen.

En jij dan?

Zoals je ziet: er bestaat geen standaardmens met een standaard caloriebehoefte. Wil je weten hoeveel calorieën jij dagelijks nodig hebt? Maak gerust een afspraak voor een lichaamsmeting. Op basis van jouw lichaamssamenstelling en activiteitenpatroon kan ik je energiebehoefte redelijk inschatten!

Voordeel van calorieën tellen

Calorieën tellen kan je inzicht geven in onverwachte energiebommen en je op die manier helpen als je wat gewicht wil verliezen. Ook in het kader van bewustwording is het een handige tool. In mijn praktijk zie ik dat mensen die gewicht willen verliezen vanzelf minder gaan eten wanneer ik ze vraag een voedingsdagboekje bij te houden.

Nadeel van calorieën tellen

Ga je calorieën tellen, realiseer je dan dat het altijd om een indicatie gaat. Exact uitrekenen hoeveel calorieën er in een maaltijd zitten is erg lastig. Daarnaast kan je behoefte van dag tot dag verschillen, zodat je de ene dag wat meer en de andere dag wat minder zou moeten eten. Staar je dus niet te blind op voedingstabellen of apps.

Tellen heeft nog een ander groot nadeel: als je calorieën gaat tellen kijk je alleen maar naar de energie die een product levert en meestal niet meer naar de voedings- of de verzadigingswaarde. Als je puur voor calorieën kiest, neem je bijvoorbeeld een eierkoek in plaats van een handje nootjes als tussendoortje. Maar …  die eierkoek levert je alleen suiker en ‘lege’ calorieën, terwijl die nootjes je eiwitten, gezonde vetten, vezels en vitamines leveren. Op die manier schiet calorieën tellen helaas zijn doel voorbij!

Wil je meer informatie over hoeveelheden en soorten calorieën? Neem dan contact op via angelique@fitinbalans.com. Ik help je graag verder!

 

Bron: Gezondheidsnet