Belangrijk voor je lichaam!

Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van je lichaam. Eiwitten leveren aminozuren, dit zijn de bouwstenen voor je lichaam. Van de 22 aminozuren kan je lichaam er 13 zelf maken. De andere 9 zijn zogenaamde essentiële aminozuren. Dat wil zeggen dat je deze via je voeding binnen moet krijgen. Eiwit wordt ook wel proteïne genoemd.

Eiwitten kunnen dienen als bouwstof, transportmiddel en brandstof. Daarnaast zijn ze ook nog een bestanddeel van enzymen, hormonen en antistoffen. Een belangrijke voedingsstof dus!

Continu proces

Aminozuren zijn bouwstenen die nodig zijn voor de opbouw van cellen, spieren en organen, zenuwstelsel, botten en bloed. Iedereen heeft eigenlijk continue eiwitten nodig. Er is voortdurend afbraak en slijtage en vervanging en opbouw van weefsel is een continu proces. Het is daarom voor iedereen belangrijk voldoende eiwitten te eten.

Eiwitbehoefte

De eiwitbehoefte is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij spelen leeftijd, geslacht, je lichamelijke toestand en je activiteitenpatroon een belangrijke rol.  Het percentage is ook afhankelijk van je totale energie-inname. Grofweg zou je kunnen zeggen dat ongeveer 20 tot max. 30% van je dagelijkse voeding uit eiwitten zou moeten bestaan.

Spiermassa

Het is een fabel dat je door het eten van meer eiwitten meer spiermassa zou krijgen. Hiervoor zul je echt meer moeten doen, zoals bijvoorbeeld krachttraining. Je lichaam gebruikt wat nodig is en een teveel aan eiwitten wordt –net zoals een teveel koolhydraten of  vetten- opgeslagen in je vetmassa.

Eiwit heeft voor- en nadelen

Een iets eiwitrijkere voeding kan voordelen hebben omdat

 • Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel
 • Je lichaam moeite moet doen om eiwitten om te zetten in bruikbare aminozuren
 • Eiwitten een positieve invloed hebben op herstel en opbouw van spieren
 • Eiwitten de trek in zoetigheid verminderen

Er zijn echter ook nadelen aan (té) eiwitrijke voeding. Dit komt omdat

 • Eiwitten vaak uit dierlijke producten worden gehaald. Wanneer je niet kiest voor magere producten is de kans groot dat je voeding (te) veel verzadigd vet bevat.
 • Dierlijke producten vaak bereid worden met vette producten zoals olie of boter, waardoor het vetpercentage in je voeding hoger kan worden dan je zou willen.
 • Een overdaad aan eiwitten kan leiden tot nierbeschadigingen of andere gezondheidsklachten.

Sporters

Voor sporters wordt vaak wel een iets hoger eiwitpercentage geadviseerd. Dit is zeker niet altijd noodzakelijk. Als sporter eet je over het algemeen al wat meer, omdat je verbranding wat hoger ligt dan gemiddeld. Als je hier goede keuzes maakt, bevat je voeding dus automatisch al meer eiwit.

Verschillende soorten eiwitten

Een ander aandachtspunt met betrekking tot eiwitten is dat het belangrijk is om je eiwitten uit verschillende producten te halen. Er zijn namelijk twee soorten : dierlijke en plantaardige eiwitten.  Het voordeel van dierlijke eiwitten is dat ze makkelijk door je lichaam worden verwerkt, omdat dierlijke eiwitten het meest overeenkomen met menselijke eiwitten. Het nadeel is dus, zoals eerder gezegd, dat dit vaak gepaard gaat met het eten van (te) veel verzadigd vet. Mede hierom is het advies om ongeveer 1/3  van je eiwitten uit dierlijke producten te halen en 2/3  uit plantaardige producten.

Dierlijke eiwittenbronnen zijn:

 • Vlees
 • Kip en gevogelte
 • Vis
 • Zuivel (melk, yoghurt, kwark, kaas)
 • Eieren

Plantaardige eiwitten zitten in

 • Granen (brood, pasta, rijst, …..)
 • Peulvruchten
 • Noten

Vlees en met name kip bevat het meeste eiwit: 20 tot 30%. Ook vis scoort goed.

Ter vergelijking

In 100 gram kipfilet zit 30 gram eiwit en in 100 gram kikkererwten zit 7 ½ gram eiwit. Om aan dezelfde hoeveelheid eiwitten te komen zul je dus van de plantaardige varianten meer moeten eten!

Heb je hier vragen over? Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk gesprek via angelique@fitinbalans.com