Met de handige voedingspiramide van PuurGezond zie je snel welke producten belangrijk zijn in je dagelijks voeding. Van alles wat aan de basis van de piramide staat eet je veel: dus ruime porties groenten en fruit. Hoe hoger in de piramide hoe minder je er per dag van nodig hebt. Onze basis: een actief leven!

 

De basis.

Wij zijn gemaakt om te bewegen. Wees daarom dagelijks lekker actief.

Laag 1. Vocht

De eerste laag van de PuurGezond Piramide is vocht. Natuurlijk is dat een echte basisbehoefte. Drink dagelijks minstens 2 liter. Water is de meest pure dorstlesser.

Laag 2.

Groenten en fruit vormen samen de tweede laag. Eet er ruime porties van: minimaal 300 à 400 gram groenten en 3 stuks fruit per dag. Groenten en fruit zijn niet alleen kleurige smaakmakers, maar leveren je vooral ook heel veel vitamines, mineralen en vezels. Eet ze bij elke maaltijd en ook als tussendoortje.

Laag 3.

In deze derde laag staan de plantaardige producten, die naast groenten en fruit de hoofdrol spelen in een puur gezond eetpatroon. Het zijn peulvruchten (minimaal 200 gram per week), noten en zaden (25-40 gram per dag) en brood, aardappelen en graanproducten (samen zo’n 250-350 gram per dag). Stuk voor stuk leveranciers van vezels, B-vitamines en ook eiwitten. Eet kleine porties brood, aardappelen, pasta en rijst als je wilt afvallen.

Laag 4. Eiwitrijke producten

In de vierde laag staan eiwitrijke producten, zoals zuivel, eieren, vlees, vis en tahoe. Ze leveren je eiwitten, vitamines en mineralen. Eiwitten geven van alle voedingsstoffen de meeste verzadiging. En vis, vooral vette vis, bevat bovendien unieke omega-3-vetzuren die zo goed zijn voor hart en hersenen.

Laag 5. Vetten

Vetten staan in de vijfde laag. Belangrijker dan je denkt misschien! Vette producten leveren je onmisbare vetoplosbare vitamines en vetzuren. Kies voor olijfolie en andere plantaardige olie, (room)boter en ‘vette’ smaakmakers als pesto, hummus of pindakaas.

Laag 6. Extraatjes

In de top van de Piramide is een plekje ingeruimd voor extraatjes, zoals een glas wijn, een homemade koekje of een stukje taart. Hoeveel je daarvan kunt eten? Dat is afhankelijk van je gewicht en je activiteitenpatroon.

Aan de top. De zon

Zonlicht heb je nodig voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Naar buiten dus! We kunnen niet zonder zon, natuur en frisse buitenlucht. Minstens een kwartier tot half uur per dag met handen en hoofd onbedekt.

 

Bron: PuurGezond, bewust eten, écht eten en gezond genieten