De afgelopen periode krijg ik veel vragen over gezonde voeding, over (snel) weerstand opbouwen en/of afvallen. Inmiddels komen daar ook vragen bij van mensen die helaas ziek zijn geworden: wat kunnen zij doen om zo snel mogelijk te herstellen. Op een aantal vragen wil ik in dit artikel antwoord geven.

*Tevens heb ik een brochure gemaakt met voedingsadviezen rondom corona. Deze kun je hier downloaden en gebruiken of verspreiden daar waar nuttig en noodzakelijk!!

Zoals ik eerder heb aangegeven: een quick fix oplossing kan ik je niet bieden, hoe graag ik ook zou willen. Die bestaat niet. Ik kan je wel informeren over wat gezonde voeding is en wat helpend kan zijn bij herstel na corona.

Want naast klachten van longen en luchtwegen blijkt ongeveer 20 procent van de coronapatiënten ook klachten als misselijkheid, braken, buikpijn en ernstige vermoeidheid te hebben. Dit zorgt er vaak voor dat er minder en/of ongezonder wordt gegeten. En inname van voldoende goede voedingsstoffen kan zeker helpend zijn in het herstelproces.

Besmetting met corona kun je niet voorkomen met een gezonde leefstijl. Snel even gezond eten tijdens deze pandemie lost een verminderde weerstand niet zomaar even op. Maar met een structureel gezonde leefstijl blijft je algehele weerstand wel zo hoog mogelijk.

En met een goede weerstand is je lichaam beter in staat ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden en word je vaak minder snel of hevig ziek. Mocht je toch ziek worden, dan herstel je meestal sneller.

Gezonde voeding in het kort

 • Eet ruim groente, minstens 250 gram per dag
 • Eet dagelijks twee stuks fruit
 • Kies volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta of zilvervliesrijst.
 • Varieer met (mager) vlees, (vette) vis, peulvruchten, noten, eieren en vega
 • Neem drie magere of halfvolle zuivel(vervangers), zoals (soja)melk, yoghurt of kaas
 • Eet dagelijks een klein handje ongezouten noten
 • Drink 1,5 tot 2 liter vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
 • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten
 • Varieer volop!

Voedingsadvies bij herstel corona in thuissituatie

Door een combinatie van klachten en extreme vermoeidheid zijn mensen vaak te ziek of vermoeid om te eten. In dat geval is hulp bij het (zorgen voor gezonde) maaltijden gewenst.

Neem vanaf de start van de klachten energie- en eiwitverrijkte licht verteerbare, ‘makkelijke’ voeding.

In een periode van ziek zijn is het risico groot dat spiermassa verloren gaat. Dit kan door zowel een verminderde eetlust, het ziek zijn zelf als het minder bewegen/belasten van het lichaam. Om de spiermassa zoveel als mogelijk in stand te houden is het eten van voldoende eiwitten erg belangrijk. Dit ondersteunt het herstel.

Bij enerige- en eiwitrijke voeding kun je denken aan een bordje pap, (drink)yoghurt, kwark, melk, karnemelk, zelfgemaakte smoothie, boterham met jonge kaas, een gekookt eitje of wat fruit.

Als er weinig eetlust is, verdeel de porties dan over de dag. Zo kun je toch je (eiwit-) inname wat verhogen.

Voor wat betreft de avondmaaltijd:

Zelf koken kost de patiënt vaak (te) veel energie. Het is dus fijn als er door de omgeving gezorgd kan worden voor een gezonde maaltijd die makkelijk te eten is.

Hiervoor zou je kunnen denken aan:

 • een (verse) stamppot
 • een (goed gevulde) maaltijdsoep
 • een macaronischotel
 • spinazieschotel met geprakt eitje

Overleg vooral ook even met de patiënt. Soms zijn er specifieke smaak- of structuurwensen die je op voorhand niet zou bedenken.

Voor meer receptinspiratie verwijs ik je graag naar de receptenpagina van FIT in balans en de receptenpagina van het Voedingscentrum

Hopelijk heb je de hersteladviezen niet nodig, maar mocht je herstellende zijn van corona dan wens ik je een voorspoedig herstel.

Zorg goed voor jezelf!

Gezonde groet,

Angelique

Voor vragen over dit artikel kun je altijd contact met mij opnemen. Ik help je graag verder!

Patiënten met onderliggende gezondheidsproblematiek, zoals bijv. diabetes, nierfalen of met medicatie dienen contact op te nemen met hun eigen huisarts of diëtist. Met dank aan mijn collega’s van Eetstijl Diëtisten.