Vitamines krijg je binnen via eten en drinken. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon komt een vitaminetekort dan ook niet vaak voor. Wanneer er sprake is van een tekort betreft dit meestal vitamine D of B12, maar uiteraard kan het ook een andere vitamine betreffen.

Ter info! Het verhaal ‘baat het niet dan schaadt het niet’ is een fabeltje. Zomaar vitaminepillen gaan slikken is dan ook niet verstandig, het kan juist resulteren in een disbalans. Voeding levert meer waardevolle stoffen dan alleen vitamines. Ook al om deze reden is het slikken van preparaten niet de oplossing. Om een tekort op te lossen is het dus goed eerst te kijken naar je basisvoeding. Indien via de voeding niet aan de behoefte kan worden voldaan, pas dan is het zinvol te kijken hoe gesuppleerd kan worden.

Er zijn dertien verschillende vitamines:  A, C, D, E, K en acht soorten B-vitamines.
Onderstaand alle symptomen van een vitaminetekort op een rij …

Vitamine A-tekort

Vitamine A zorgt voor je huid en ogen. Het is nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van je huid. Daarnaast zorgt vitamine A voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Een tekort aan deze vitamine kan bijvoorbeeld een droge huid of dof haar veroorzaken. Door de verminderde weerstand is ook de kans op een griep of verkoudheid groter.

Vitamine B1-tekort

Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening van je lichaam. Daarnaast is het nodig voor een goede werking van je hartspier en zenuwstelsel. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen psychische afwijkingen ontstaan, zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies, gevoelloosheid in de benen en hartklachten.

Vitamine B2-tekort

Vitamine B2 heb je nodig om je lichaam van energie te voorzien. Krijg je te weinig vitamine B2 binnen, dan kun je last krijgen van je huid, zoals ontstekingen bij de mondhoeken. Of je krijgt last van vermoeidheid. Een tekort kan bovendien leiden tot een verlaging van het hemoglobinegehalte. Hemoglobine is de stof die je bloed rood maakt en zuurstof vervoert van de longen naar de rest van je lichaam.

Vitamine B3-tekort

Een tekort aan vitamine B3 komt niet veel voor. Een eiwitrijke voeding zorgt al snel voor voldoende en ook de rest van de voeding bevat meestal voldoende B3. In bepaalde delen van de wereld waar maïs het hoofdvoedsel is ontstaat sneller een tekort.

Vitamine B5-tekort

Vitamine B5 zit in veel voedingsmiddelen. Een tekort komt dan ook haast niet voor. Alleen bij ernstige ondervoeding treedt een tekort aan vitamine B5 op. Een langdurig en ernstig tekort aan B5 kan pijnlijke en branderige voeten veroorzaken.

Vitamine B6-tekort

Wie voldoende en gevarieerd eet, krijgt genoeg vitamine B6 binnen. Toch lijkt lang niet iedereen dit te lukken. Als je een tekort hebt, kun je last krijgen van ontstekingen van de tong en de huid, depressies, verwardheid, vermoeidheid, bloedarmoede, een verminderde weerstand en zenuwaandoeningen.

Vitamine B8-tekort

B8 zorgt onder andere voor een mooie huid en gezond haar. Omdat in veel producten B8 voorkomt, krijg je met een gevarieerd eetpatroon niet zomaar een tekort. Ontwikkel je toch een tekort, dan kun je klachten krijgen als huidafwijkingen, een tongontsteking, een verminderde eetlust, vermoeidheid, spierpijn, bloedarmoede en depressie.

Vitamine B11-tekort

Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd. Het is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen, vooral zwangere vrouwen. Het is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Als je zwanger wilt worden of net zwanger bent, is het verstandig om extra foliumzuur te nemen. Een ernstig tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid en geboorteafwijkingen veroorzaken.

Vitamine B12-tekort

Vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen, zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en is een essentiële factor voor de groei. Verder is het betrokken bij de stofwisseling van foliumzuur. In Nederland krijgen de meeste mensen voldoende vitamine B12 binnen via de voeding. Voornamelijk door het eten van vlees. Vegetariërs en vooral veganisten lopen een risico op een te lage inname van vitamine B12. Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt, dat nodig is als lichaamscellen zich vermenigvuldigen. Vooral bloed- en zenuwcellen vermenigvuldigen zich snel, daar zijn de effecten van een tekort dus het eerst te merken. Een vitamine B12-tekort kan leiden tot bloedarmoede en schade aan het zenuwstelsel. Dat uit zich in symptomen zoals vermoeidheid, gebrek aan eetlust en hoofdpijn, maar op de duur ook in typische verschijnselen als tintelende en gevoelloze handen en voeten, geheugenproblemen en coördinatiestoornissen.

Vitamine D-tekort

Een vitamine D-tekort is een tekort dat vaak voorkomt. Het komt in alle lagen van de bevolking voor, maar met het stijgen van de leeftijd, stijgt ook het risico op een tekort. Naar schatting heeft de helft van alle ouderen een tekort aan vitamine D. Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Een tekort kan botontkalking of osteoporose en/of spierzwakte veroorzaken.

Vitamine K-tekort

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten. Pasgeboren baby’s krijgen na geboorte altijd 1 milligram vitamine K toegediend, omdat baby’s altijd een vitamine K-tekort hebben. Ook volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen een vitamine K-tekort krijgen met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg.

Herken je de symptomen?

Herken je bepaalde klachten of symptomen en wil je weten of jouw voeding wel voldoende vitamines levert? Neem dan gerust contact op, dan nemen we samen jouw voeding onder de loep.

 

 

 

Bron: Gezondheidsnet