Het advies van de Gezondheidsraad is om eens per week een vette vis te eten. Vis levert veel waardevolle vitaminen, mineralen, eiwitten en vetzuren. Goed voor je gezondheid dus. Maar niet iedereen houdt van vis ….

Vis is snel, gezond en gemakkelijk. Je kunt het bakken, pocheren, grillen, frituren of er een smakelijke ovenschotel van maken. Beetje sla, glaasje wijn … klinkt als genieten denk ik!

Toch zijn er opvallend veel mensen die geen vis eten. Ze houden niet van de smaak, worstelen met graten of gruwelen van de geur.

En toch is de ene vis de andere niet … en dus ook de ene vissmaak de andere niet. Vis is er in allerlei soorten. Je hebt magere vis en vette vis. Vette vis is extra gezond door het soort vet dat erin zit: de omega-visvetten DHA en EPA. Deze gezonde, onverzadigde vetten beschermen je tegen hart- en vaatziekten en zijn gunstig voor de ontwikkeling van je hersenen en ogen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat omega-3-vetten de kans op dementie en andere hersenaandoeningen verkleinen. Bovendien heeft vis een gunstige invloed op je cholesterol.

Niet alleen maar vet

Naast deze gezonde vetten levert vis nog veel andere waardevolle voedingsstoffen. Denk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Er zit bijvoorbeeld volop vitamine A, D en B12 in vis; die laatste vooral in de vette variant. Vette vis is haring, makreel, paling, sprot en zalm.  Vitamine A is belangrijk voor je ogen, huid en je weerstand, vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel en vitamine D speelt een belangrijke rol bij het functioneren van je hersenen, zorgt voor stevige botten en tanden en kan de kans op depressie verminderen.

Naast bovengenoemde vitamines is vis ook een goede bron van mineralen. Denk aan selenium voor je schildklier, groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel, jodium ook voor een goede schildklierwerking en zink voor een goede weerstand.

Smaak is aangeleerd

Alle gezonde ingrediënten ten spijt, er zijn dus talloze mensen die niet van vis houden. En toch is het de moeite vis te leren eten; smaak is namelijk een aangeleerd iets. Als een kind al vroeg wordt gestimuleerd om verschillende dingen te eten, zal hij zijn of haar smaak verder ontwikkelen. Naarmate je ouder wordt wordt het lastiger nieuwe dingen te leren eten. Maar het is zeker niet onmogelijk. Vaak is de afkeer van bepaalde voedingsmiddelen meer psychisch dan lichamelijk. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat onze smaak om de zeven jaar verandert. Het kan dus zeker geen kwaad om eens in de zoveel tijd weer eens een visje te proberen.

Wil je echt vis leren eten, zorg dan dat je begint met de beste vis. Lekker vers dus. Ben je nog niet toe aan hele moten vis, begin dan simpel met hapklare brokjes die niet in een oogopslag als vis te herkennen zijn. Probeer bijvoorbeeld deze heerlijke ovenschotel met verse zalm eens … Het is altijd een kwestie van blijven proberen. Wil je vis met een redelijk neutrale smaak, kies dan voor bijvoorbeeld tarbot, schol of tong. En combineer je vis met eten wat je heel lekker vindt, zodat je langzaam aan de smaak kunt wennen.

Vlezig

Veel vissen hebben een ‘vlokkerige’ structuur. En dat is iets waar vleeseters maar moeilijk aan kunnen wennen. Staat de structuur je tegen, dan kun je beter beginnen met een vlezige vis. Tonijn bijvoorbeeld is een zwemmende biefstuk. Als je een tonijnsteak bakt of grilt, lijkt de structuur meer op vlees dan die van de meeste andere vissen. Ook deze steak mag van binnen best een beetje rosé zijn. Ook zalm heeft een stevigere structuur dan de meeste witvissen.

Manier van bereiden

De manier van bereiden heeft veel invloed op de smaak van vis. Gebakken vis en gegrilde vis smaken vaak wat sterker dan gepocheerde of gestoomde vis. Het kan dus best dat je vis op een andere manier klaargemaakt wél lekker vindt.

Kruiden

Ook met kruiden kun je de smaak van vis beïnvloeden. Zout versterkt de zilte smaak van de zee. Bestrooi de vis voor het bereiden met zout en laat dit even intrekken. Hierdoor wordt het vocht uit het visvlees onttrokken en komt de echte vissmaak beter tot zijn recht. Ook citroen helpt de smaak te verhogen. Als je visfilets voor het bereiden inwrijft of besprenkelt met wat citroensap, wordt het visvlees steviger. Dat maakt het bereiden makkelijker. Peper en andere specerijen als paprikapoeder, chilipoeder, en kerriepoeder voeg je tijdens het bereiden toe. Verse kruiden meestal pas op het laatste moment. Verse zalm en tonijn worden steeds vaker rauw gegeten. Denk maar aan sashimi. Lekker met een pittige saus sojasaus of Thaise vissaus met een rood pepertje.

 

Bron: Gezondheidsnet