De combinatie sporten en eten is vaak best lastig. Zeker als je wat extra sport om gewicht te verliezen, wil je eigenlijk niet te veel eten. Hoe zorg je dan dat je lichaam voldoende voedingsstoffen op het juiste moment binnen krijgt?

5 VRAGEN IN HET KORT

  • Wat eet je voor het sporten?

Wat je eet voor het inspanning is mede afhankelijk van de soort sport en de intensiteit van de inspanning die je gaat leveren. Fietsen geeft bijvoorbeeld een andere belasting dan hardlopen. Ga je een uurtje op een matig intensieve hartslag hardlopen, eet dan kort van tevoren niet teveel. Je krijgt hier alleen maar last van. Anderhalf tot twee uur voor aanvang van het sporten één of twee boterhammen met mager beleg en/of een stukje fruit is prima. Ga je intensief sporten, neem dan een complete, lichte maaltijd drie uur van tevoren. Hierdoor geef je je lichaam voldoende brandstof om te sporten en voldoende tijd om het te verwerken.

  1. Wanneer is het verstandig om tijdens het sporten iets te eten?

Voor de meeste mensen is het niet nodig om tijdens het sporten te eten. Pas na één tot anderhalf uur intensief trainen heeft je lichaam extra brandstof nodig. Tot die tijd is water voldoende!

  1. Hoe zit het na afloop?

Herstelvoeding is belangrijk! Direct na het sporten heb je wat koolhydraten en eiwitten nodig. Met de koolhydraten vul je je energievoorraad aan en ga je vermoeidheid tegen. De eiwitten zorgen voor spierherstel, zodat je eventuele spierpijn kunt voorkomen of verminderen.

Koolhydraten kun je prima uit fruit halen. Voldoende eiwitten haal je bijvoorbeeld uit een bakje yoghurt of kwark. Ook een stukje mager (wit)vlees of peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten.

Als je sport om af te vallen, wil je niet te veel calorieën eten. In dat geval is het verstandig gedurende de dag iets minder te eten, maar wel je voorraden ná het sporten voldoende aan te vullen om goed te kunnen herstellen.

  1. Hoe kun je sporten rond etenstijd het beste aanpakken?

Neem een uur van tevoren een boterham of een stukje fruit om te zorgen dat je voldoende energie hebt om te sporten. Je avondmaaltijd kun je dan het beste ná de training nemen. Gemiddeld eet je niet meer calorieën dan normaal, maar wel anders verdeeld. Het is in dat geval niet erg om wat later op de avond te eten. Het is wel handig erop te letten dat je ongeveer binnen een half uur na het sporten kunt eten in verband met het aanvullen van je koolhydraten en eiwitten (zorg dus dat er een maaltijd klaar staat).

  1. Zijn eiwitshakes, sportdranken en voedingssupplementen noodzakelijk?

Een gemiddelde sporter die gezond eet, krijgt met een gevarieerd voedingspatroon voldoende voedingsstoffen binnen. De variatie van groente en fruit is zeker hier van belang in verband met de vitaminen en mineralen.

Als je wilt afvallen met een dieet onder de 1.500 calorieën is een multivitamine wel aan te raden. Eiwitshakes en sportdranken zijn bij ‘gemiddelde’ sporters niet noodzakelijk. Het risico dat je dan meer calorieën binnenkrijgt dan verbrandt is zeker aanwezig!

Voor specifieke vragen over voeding en sport of voor een persoonlijk voedingsplan kun je altijd een afspraak maken via angelique@fitinbalans.com