Stofwisseling en spiermassa

Sporten en meer bewegen helpen je stofwisseling te verhogen en om spiermassa op te bouwen of in stand te houden. Een verhoogde stofwisseling en meer spiermassa kan je helpen om gewicht te verliezen.

Valkuilen

Er zijn echter wel een paar valkuilen

Ten eerste zul je het sporten moeten volhouden. Zodra je stopt met sporten neemt het effect van de verhoogde stofwisseling en spiermassa vrij snel af. Kies daarom vooral voor een sport die je leuk vindt, dan hou je het makkelijker vol. Ook sporten in een groep of met een gezellige vriend(in) zorgt ervoor dat je er meer plezier in hebt. Je kunt het ook zien als een ‘stok achter de deur’.

Een tweede aspect is dat je van sporten meestal honger krijgt. Als je dan meer gaat eten, is het risico groot dat het effect van je sportactiviteit op je gewicht ook verdwijnt. Daarom is het belangrijk als je wil afvallen om niet alleen je beweging, maar juist ook je voeding aan te passen. 80% van een gezond gewicht komt door het aanpassen van je voeding.

Een derde aandachtspunt is de spieropbouw. Een beetje afhankelijk van welke sport je beoefent, maar over het algemeen krijg je door te sporten meer spiermassa. Deze spiermassa weegt uiteraard ook mee op de weegschaal en daarom zie je soms geen gewichtsverlies. In het kader van gezondheid is dat helemaal niet erg, want meestal verlaag je door te sporten wel je vetmassa en dat is natuurlijk precies waar het om gaat. Als je meer spiermassa hebt zul je zeker ook slanker ogen. Om spiermassa op te bouwen zul je wel even geduld (en doorzettingsvermogen) moeten hebben. Bij regelmatige training duurt het zeker een maand of drie voordat dit een beetje zichtbaar wordt.

Voeding

Als je gewicht wil verliezen is het aanpassen van je voeding een eerste en de belangrijkste stap. Meer bewegen ondersteunt het afvallen, maar is meestal geen op zichzelf staande manier om af te vallen. Sporten en bewegen zijn vooral heel goed voor je gezondheid! Je verhoogt je stofwisseling, verbetert je conditie, verlaagt je vetpercentage en draagt hopelijk ook bij aan een hoop lol en ontspanning. En ook dat is belangrijk bij een gezonde leefstijl!

Voor vragen kun je altijd contact opnemen. Ik help je graag verder!