Tosti’s … bij ons in huis vrijwel dagelijkse kost. Zeker wanneer het buiten wat kouder is, een welkome lunch.
Is het nou een kleffe hap die ervoor zorgt dat je in ieder geval geen honger hebt óf bevat een tosti waardevolle stoffen voor je lichaam? Het antwoord is ja en nee!

Een dubbele boterham met ham en kaas wordt niet ongezonder omdat je deze verhit. De hoeveelheid (verzadigd) vet en ook de calorieën blijven -ik zou bijna zeggen vanzelfsprekend- gelijk. Toch is hier vaak sprake van een misverstand. Omdat de vetten uit de kaas door het verhitten vrijkomen, kun je het vet beter zien. Hierdoor lijkt een tosti ongezonder, maar is dit natuurlijk niet.

Wat veel meer een aandachtspunt is bij de klassieke tosti is dat deze in de meeste gevallen wordt gemaakt van twee witte boterhammen besmeerd met halvarine en belegd met een flinke plak 48+ kaas en in de meeste gevallen een plak ham. Na bereiding wordt deze lekkernij schuin doormidden gesneden om makkelijker te kunnen dippen in een bakje tomatenketchup. De reden dat een tosti schuin wordt doorgesneden komt serieus hier vandaan … het gemak om te dippen!

Uiteraard vind ik dat dit beter kan Met een paar kleine aanpassingen ben je echt een stuk gezonder bezig en geniet je volgens mij veel nog van een warm hapje bij de lunch.

Allereerst vervang ik uiteraard de twee witte boterhammen door volkoren. Dat is de meest eenvoudige aanpassing!
Vervolgens besmeer ik een boterham met een beetje zelfgemaakte pesto en de andere met een beetje roomkaas. Daar bovenop gaan een paar in plakjes gesneden kerstomaatjes en een plak parmaham. Dichtklappen en even tussen het tosti-ijzer tot de buitenkant lekker krokant is. Openvouwen … een plukje rucola ertussen … kop thee erbij en genieten!

Een andere variant is om de parmaham te vervangen door een plak gerookte zalm en de kerstomaatjes bijvoorbeeld door plakjes courgette. Ook heel lekker! En basilicumpesto vervangen door een pesto van gemarineerde tomaatjes is ook een aanrader!