Mooi weer … BBQ-time 🙂

Dat levert stress op ….

… in ieder geval voor een aantal onder ons, zo blijkt. Tijdens gesprekken, vooral met de dames, hoor ik nogal eens dat de BBQ die voor aanstaand weekend gepland staat zorgt voor een soort van onzekerheid .. of er tegenop zien … terwijl in dezelfde zin wordt gezegd dat het wel heel erg gezellig en lekker is. En dan volgt de ‘maar’ ….

Maar …

 • ‘Als ik ga BBQ-en’ eet ik veel te veel’
 • ‘Het is wel gezellig, maar ik word er zo dik van’
 • ‘Er is altijd zoveel vlees, eigenlijk wil ik dat helemaal niet …’
 • ‘Het is ongezond’
 • ‘Ik kan me niet inhouden’
 • ‘Ik voel me achteraf nooit zo lekker’
 • etc. etc.

Whoop whoop, wat een vlees

Wat me zo over het algemeen inderdaad altijd wel opvalt bij een BBQ is de hoeveelheid vlees die wordt gegeten. Vaak staat er voor iedereen zo ongeveer een hamburger, een gemarineerd lapje, een paar stokjes saté, een speklap en een kippenpoot te wachten. Dat naast een hoop lekkere sauzen, huzarensalade en wit stokbrood met kruidenboter.

Een hele berg

Ik zie dan voor me hoe zo’n gevuld bord eruit ziet als al dat vlees er tegelijkertijd op zou liggen. Dat is echt een hele berg. Kun je je dat voorstellen? Een bord met een gebakken hamburger, een varkenslapje, 3 stokjes saté (met saus), een speklap én een kippenpoot. Een flinke schep huzarensalade en wat stukjes stokbrood met kruidenboter. En dat moet je allemaal opeten … Das niet te doen zou je zeggen. Dat doe je toch s avonds bij de warme maaltijd ook niet lijkt me. Maar het schijnt zo te zijn dat een BBQ geen BBQ is als er niet heel veel vlees wordt gegeten. BBQ-en wordt alleen gedaan door carnivoren zo lijkt het ;).

Bijna ongemerkt

Eerlijk gezegd denk ik zelfs dat niet iedereen het door heeft dat ze zoveel vlees eten. Natuurlijk realiseer je je dat je meer vlees eet dan gebruikelijk, maar doordat er steeds maar 1 of 2 stukjes vlees tegelijk op je bord liggen valt het minder op. Punt is dat het er lekker uitziet, lekker ruikt en het gezellig is met een drankje erbij, zodat de verleiding om vaker langs die BBQ te lopen natuurlijk groot is.

Vleessoorten

Daar komt nog bij dat de standaard BBQ-vlees pakketten helaas niet altijd de meest gezonde vleessoorten bevatten. Ik weet niet waarom, maar het is vaak bewerkt en vet vlees, zoals de hamburger of BBQ-worst. Terwijl een goed gemarineerd stukje kipfilet of biefstukje ook een prima optie is natuurlijk!

Ik maak de BBQ toch niet aan voor 4 stukjes kip

En dan is er nog iets wat ik regelmatig hoor: ‘ik ga de BBQ toch niet aanmaken voor 4 stukjes kip. Zonde van al die moeite’. Tja …. misschien wel, maar is dat een reden om zoveel vlees te eten? Ik moet eerlijk zeggen, dat mijn jongens er net zo over denken (of misschien moet ik zeggen ‘dachten’). Als ik zei: ‘we gaan vanavond BBQ-en’ was de reactie vrijwel standaard: ‘gezellig! Wat heb je allemaal ..?’ Doelend op de hoeveelheid vleessoorten ..  Wij hebben een compromis bedacht van max. 2 stuks. En hiermee zijn ze meer dan tevreden!

BBQ-en en je slanke lijn … een prima combi

Als je er een beetje over nadenkt is het uiteraard heel goed mogelijk veel gezonder te BBQ-en. En je hoeft helemaal niet zoveel vlees te eten. Het principe van BBQ-en is dat je je eten grillt en dat is eigenlijk super gezond (zolang je het niet laat aanbranden). Gegrilde groenten en een stukje mager vlees of vis zijn heel geschikt ….  en wel fijn als je op je gewicht en gezondheid wil letten!

Tips voor een  slanke BBQ  

 1. Stil je trek vooraf
  Voordat de BBQ goed is opgestookt en op de juiste temperatuur is duurt wel even. In de tussentijd krijg je trek en snaai je het ene na het andere stokbroodje met kruidenboter. Herkenbaar? Neem voordat je gaat BBQ-en alvast een klein hapje dat de ergste trek stilt, bijvoorbeeld een stuk fruit of een schaaltje yoghurt. Je maakt het jezelf hiermee makkelijker te wachten tot het vlees (of de vis of de groente 😉 klaar is.
 2. Ben je te gast?
  Ga je bij vrienden BBQ-en en ben je bang dat er voor jou weinig slanks te vinden is? Neem fruit en/of salades mee. Super attent én je bent verzekerd van een gezonde optie.
 3. Mager vlees
  Op een BBQ wordt vlees net zo bereid als op een grill, dus daar is niets mis mee. Het gaat vooral om de hoeveelheid vlees die je eet en wát je op de BBQ legt. Kies bij voorkeur voor mager vlees of gevogelte, zoals varkensfricandeau, varkenshaas, biefstuk, entrecôte, runderlapjes, kip- of kalkoenfilet. Marineer het vlees van tevoren, zodat het ook lekker is zonder vette saus erbij. Snijd vetrandjes weg en verdeel grote lappen vlees in kleine stukken, zodat je een bescheiden portie kunt nemen. Bewerkte vleeswaren zoals gehaktballetjes, hamburgers, braadworsten en hotdogs bevatten onnodig veel vet. Je kunt ook zelf hamburgers maken van mager rundergehakt.
 4. Kies wat vaker voor vis
  Ook vis kan prima op de BBQ. Je kunt een vis in zijn geheel grillen of een pakketje maken met visfilet. Combineer een stukje vis met kruiden en groenten en leg het op een stuk aluminiumfolie. Vouw de folie dicht tot het een pakketje wordt en leg dit op de BBQ. Kies voor de lijn voor magere soorten, zoals tonijn, schol, tong, tilapia, inktvis, panga of garnalen. Natuurlijk is vette vis, zoals zalm of makreel ook een prima keuze. Deze zijn heel gezond … wel iets calorierijker.
 5. Veel groente
  Gegrilde groenten zijn lekker en gezond. Door stukken paprika, champignon, ui, tomaat aan een prikker of takje rozemarijn te rijgen, maak je een kleurrijke groentespies. Je kunt ook denken aan fruitspiesjes met aardbeien, stukken appel en peer. Of vul een pakketje van aluminiumfolie met je favoriete groenten en kruiden. Mais, courgette en aubergine kun je los in plakken op de barbecue leggen. Vet het rooster dan wel goed in, zodat ze niet blijven plakken. Er zijn ook standaard aluminium BBQ-schalen te koop. Handig om groente te bereiden.
 6. Salades
  Kant-en-klare (huzaren)salade bevat meestal een hoop mayonaise en andere toevoegingen. Maak de salades lekker zelf, dan bepaal jij wat erin gaat. Ook worteltjes, stukken paprika, kerstomaatjes, bleekselderij en bloemkoolroosjes met een dipsaus op yoghurtbasis met wat verse kruiden combineren prima met een BBQ.
 7. Eén bord
  Als je graag wat wilt afvallen, schep je natuurlijk geen drie keer op tijdens de avondmaaltijd. Waarom zou je dat bij een BBQ ineens wel doen? Vul één keer je bord met verschillende groenten, een paar stukjes vlees of vis, wat (gepofte) aardappeltjes of een stukje volkoren brood en een lekkere salade … en laat het daarbij. Neem geen ijs als toetje maar kies liever voor wat vers fruit. Of een kopje koffie …. Op deze manier heb je behoorlijk afval-proof gegeten.
 8. Slanke sausjes
  Over het algemeen zijn rode sauzen minder vet dan witte. In verband met de calorieën is het dus beter voor ketchup, curry of barbecuesaus te kiezen. Je kunt ook zelf sauzen en dips maken op basis van yoghurt of kwark, zoals tzatziki en knoflooksaus. Wil je toch liever wat mayonaise, kies dan voor een light variant.
 9. Drink water
  Tijdens een BBQ ben je veel langer aan het eten dan je normaal doet. Meestal drink je ongemerkt ook de hele avond. Zo gaat er de nodige alcohol doorheen. Geniet van het moment en beperk je -als je gewicht wil verliezen- tot één of maximaal 2 glazen wijn of één, max. biertjes en stap daarna over op water. Dat scheelt je een maaltijd aan calorieën.
 10. Overslaan
  Meestal zijn de vele extraatjes die bij een barbecue op tafel staan de dikmakers. Denk bijvoorbeeld aan sauzen met room en slaatjes met mayonaise, kruidenboter, stokbrood, friet of gebakken aardappelen. Een paar wijntjes erbij en een flinke ijscoupe na …. Juist door deze extraatjes over te slaan, kun je BBQ zonder schuldgevoel.

Doe er je voordeel mee! Laat je me weten hoe jouw volgende BBQ eruit ziet?

Ik wens je in ieder geval alvast een heerlijke, zonnige, slanke, fitte en smaalvolle zomer toe!

Bron: Gezondheidsnet