Tips voor een gezonde kantoordag

Herken je dit?

Je bent ‘s ochtends net even iets te lang blijven liggen. Zeker als het nog donker is, is wakker worden lastig. Opstaan, aankleden en racen om op tijd op kantoor te zijn. Om 9 uur staat de eerste vergadering gepland. Ontbijten? Geen tijd! Of snel een staand boterhammetje onderweg naar de auto.  Na de 2e kop koffie op kantoor krijg je behoefte aan iets zoets en doe je een graai naar de koekjes die eigenlijk voor je klanten zijn.  Daarna krijf je trek in je lunch. De heerlijke lucht van een tomaten-roomsoep uit de kantine komt je tegemoet en de witte bolletjes met kaas lonken. 17.00 uur richting huis: file, honger, je bent moe. Even stoppen bij het benzinestation? Tijd voor een Mars, want dat geeft energie, toch?

Het is natuurlijk wat gechargeerd. Toch blijken veel mensen zich hierin te herkennen. Als je wat meer wil letten op je voeding vanwege gezondheid of omdat je wat wil afvallen of fitter wil worden vind je hieronder een aantal hele basale tips.

Ontbijten

Het ontbijt is een belangrijke maaltijd . Na een nacht zonder eten heeft je lichaam gewoon behoefte aan vocht en zinvolle voedingsstoffen. Een goed ontbijt levert genoeg energie om de hele ochtend actief te zijn, waardoor de kans dat je tussendoor gaat snoepen en snaaien een stuk kleiner is. Geen ochtendmens? Het is super eenvoudig om als ‘avondmens’ voor jezelf een heerlijk snel ontbijt voor de volgende dag klaar te zetten. Verras jezelf bijvoorbeeld eens met een heerlijke smoothie van yoghurt met vers fruit en noten als ontbijt. Inspiratie voor gezonde recepten vind je op mijn website fitinbalans.com of in de receptenbundel ‘Mijn favoriete recepten’.

Ontbijten hóeft overigens niet persé om 7 of 8 uur. Heb je echt geen trek? Geen probleem, dan wacht je gewoon even. Het gaat erom dat je eerste maaltijd van de dag gewoon een gezonde maaltijd is en geen snoep of snaaigedrag. Neem dan wat later op de ochtend een rustig moment om je gezonde ontbijt rustig op te eten.

Koekjes en chocolaatjes

Hoe normaal is het? De koekjes en chocolaatjes die klaar staan voornhet kopje koffie van je klant! En hoe verleidelijk is het om ook even mee te snoepen? Dat lijkt onschuldig, maar onderschat het aantal  mensen in Nederland niet die daardoor  gedurende een dag heel veel suiker en calorieën binnen krijgt. Hoe normaal is het dus zou je zeggen?  Bedenk je dat de koekjes voor klanten zijn en zorg dat je voor jezelf een lekker gezond tussendoortje bij je hebt. Bijvoorbeeld een stuk fruit, een handje noten of gewoon een boterham. Een enkele keer een koekje of chocolaatje meepikken wordt dan veel lekkerder!

Verjaardagen

Super feestelijk en natuurlijk heerlijk om je collega’s met taart of worstenboordjes te verassen. Maar als je met veel mensen op een afdeling werkt, is het misschien wel 3 x per week feest. Daag jezelf en elkaar uit om eens niet de bekende paden te betreden en stimuleer elkaar op een gezonde  manier te ‘snacken’. Collega’s zullen verrast zijn door jouw vers fruit salade, bananenbrood of gezonde zelfgebakken muffin.

Lunchtijd

Naar de kantine met allerlei heerlijke verleidingen. Een goede lunch zorgt voor volop  energie in de middag als je gebalanceerd eet: anders kan een ‘lunchdip’ je behoorlijk in de weg zitten. Ik ga hier niet lopen moraliseren: natuurlijk is een keer een kroketje of andere snack oké, maar zorg voor een goede basis. Als je dagelijks gezond kiest, is er altijd ruimte voor een uitzondering. Varieer ook eens met je lunch en wissel je boterhammen een keer af met een goed gevulde salade, een groente-omelet of heerlijke maaltijdsoep.

En dan wordt het vier uur

Door alle inspanningen van de dag word je misschien een beetje licht in je hoofd: tijd voor suiker. Naar het koffieautomaat voor een lekkere cappuccino, liefst met extra suiker. Kan zeker, een keer! Of het altijd verstandig is is een tweede. Probeer een paar dagen achter elkaar dat appeltje, die volkoren cracker of dat handje ongezouten noten wat je van thuis hebt meegenomen. Hier durf ik een weddenschap met je aan te gaan: na een paar dagen weet je hoe je die ‘middagdip’ kunt voorkomen en taan je niet meer naar die cappuccino met extra suiker. Waarom niet? Heel eenvoudig, omdat je merkt dat je je beter voelt bij een gezondere gewoonte: een ‘gewoonte’ die stap voor stap ook onderdeel kan worden van jouw nieuwe leefstijl.

Meer informatie over jouw mogelijkheden voor een gezonde werkdag? Samen maken we een persoonlijk plan. Ieders wens is tenslotte anders!

Klik hier om direct een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek