Zorg voor een goede basis!

De basis van een gezond voedingspatroon bestaat uit 3 volwaardige maaltijden en maximaal 3 tussendoortjes.

Eet niet meer dan nodig!

Eet met aandacht en ervaar wanneer je voldoende hebt. Dit doe je door rustig te eten, goed te kauwen en regelmatig te pauzeren. Leg je bestek af en toe even neer. Je hersenen geven pas na zo’n 20 minuten het signaal dat je voldoende hebt. Door rustig te eten kun je dus heel wat calorieën besparen.

Creëer een vol gevoel!

Eiwitten, vetten en vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Kies dus voor voldoende groente, fruit en volkorenproducten. En let op eiwitinname en gezonde vetten.

Ken je zwakke plek!

Iedereen die een poging doet om gezonder te eten of gewicht te verliezen  heeft een zwakke plek. De één houdt van borrelen, de ander laat zich verleiden door een stuk taart. Als je weet wat je zwakke plek is, denk na over een noodplan voor het moment dat je in de verleiding komt.

Ontbijten!

Een gezond ontbijt bestaat uit bijv. brood of muesli, yoghurt of melk, een stukje fruit en koffie of thee. De ervaring leert dat wanneer je het ontbijt overslaat je later op de dag eerder de neiging hebt om tussendoor te eten of snoepen. Neem de tijd voor je ontbijt en wissel regelmatig af.  Een drinkontbijt kan soms uitkomst bieden.

Zeg eens ‘Nee’!

Aannemen van een traktatie doe je vaak uit beleefdheid. Wanneer je iets aangeboden wordt mag je ook weigeren.

Wees niet té streng voor jezelf!

Een gezonde voeding hoeft niet streng te zijn. Een extreem dieet is moeilijk vol te houden. Gun jezelf af en toe een guilty pleasure. Je valt wellicht iets langzamer af, maar het blijft wel leuk!

Zet je spieren aan het werk!

Gezond eten en bewegen vormen samen de gouden sleutel! Voor een gezond gewicht is regelmatig bewegen essentieel.

Ontspan regelmatig!

Een goede balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk. Kijk eens kritisch naar jezelf; hoe relaxed ben jij?

Slaap voldoende!

Goed herstellen doe je in je slaap, zowel fysiek als mentaal. Na een slechte nacht zul je minder snel geneigd zijn de fiets te pakken of die gezonde maaltijd te bereiden …..

 

Heb je na het lezen van deze tips nog vragen, wil je meer informatie of persoonlijke begeleiding? Maak maak een afspraak voor een gesprek. Ik kijk graag met je mee!