Zo blijft het gezellig en gezond!

Tip 1: Houd het bij feestdagen

De feestmaand staat in het teken van lekkernijen. Sterker nog, de pepernoten lagen in september al in de supermarkten en de oliebollenkraam staat vaak al vanaf begin november weer klaar. Beperk jezelf echt tot feestdagen wat betreft de extraatjes en houd op de andere dagen je normale voedingspatroon aan.

Tip 2: Geen maaltijden overslaan

Wat veel mensen doen is ‘calorieën sparen’. Dat wil zeggen: bij de hoofdmaaltijden minder eten, om vervolgens later wat extra’s te kunnen nemen. Als je wilt afvallen, is dit niet echt handig. Wanneer je bij de hoofdmaaltijden minder eet, krijg je eerder trek en zijn de verleidingen van allerlei snoeperijen veel groter dan ze altijd al zijn. Hierdoor neem je meestal toch eerder iets extra’s en vaak uiteindelijk meer dan gepland. Laat tussendoortjes weg op feestdagen.

Tip 3: Vergeet vooral niet te bewegen

Feestdagen nodigen uit om eens lekker te ontspannen. Je kunt op de bank allerlei oude films bekijken, maar je kunt ook lekker de deur uitgaan. Afhankelijk van waar je woont, kun je een paar uurtjes door het bos struinen, een lange strandwandeling maken of een lekker stuk fietsen. Zo ontspan je en zorg je tegelijk ook voor een gezonde dosis lichaamsbeweging, zodat je met een gerust gevoel die heerlijke film kan kijken.

Tip 4: Doe een ander en jezelf een plezier

Heb je na een feestdag nog van alles over en wil je dit liever niet zelf opeten? Denk er dan eens aan om het aan het Leger des Heils of een daklozeninstantie te geven. Zij zijn blij met de restjes en jij bent blij met de goede daad.

Tip 5: Oliebollen en andere snacks

Appelbeignets en oliebollen mogen waarschijnlijk niet ontbreken met Oud en Nieuw. Helaas druipen deze vaak van het vet. Wil je ze gezonder hebben, dan kun je de oliebollen ook zelf bakken. Doe dit dan in vloeibaar vet en zorg dat het vet heet genoeg is (minimaal 180 graden). Hierdoor schroeit de oliebol snel dicht en wordt er een minimum aan vet opgenomen.
Ook kun je ervoor kiezen de oliebollen kleiner te maken. Zo krijg je geen grote hoeveelheden extra calorieën binnen en kun je wel genieten van de traditionele Oud en Nieuw-snack. Ook appelbeignets en andere lekkernijen kunnen op deze manier worden aangepast.