Tips&Tricks bij weekmenu’s

Bedenk dat gezond eten of afvallen een leuk is. We hebben het allemaal druk en eigenlijk is er nóóit een goed moment om te starten met afvallen of gezond eten. Jij hebt de stap gezet, super! 

Stel je in op 3 maaltijden per dag. In je hoofd skip je dus nu al je tussendoortjes.

Geniet van iedere maaltijd en eet met aandacht.

Sluit iedere maaltijd bewust af! Ruim je bord af, doe de afwas, poets je tanden, neem een kop koffie .. kijk wat voor jou werkt.

Ga plannen en bereid je (eet)week voor. Zorg dat er standaard een bakje met gegrilde groente, wat hardgekookte eitjes of zelfgemaakte soep in je koelkast staat. Zo maak je het jezelf makkelijk om gezond te eten.

Voor een snelle soep neem je als basis 500 gram groente naar keuze, een halve liter water en een bouillonblok. 15 minuten koken, door de blender en je hebt soep. Heb je iets meer tijd. Fruit dan een uitje met wat knoflook in een eetlepel olijfolie. Voeg hieraan 500 gram (diepvries)groente toe (broccoli, courgette, bloemkool …)  even omscheppen. Dan een halve liter water en een bouillonblok erbij. Koken, blenden en klaar.

Lees voor je gaat starten de weekmenu’s even door. Voor sommige maaltijden is het handig als je deze al hebt voorbereid. Zo kun je het appel-bananenbrood vooraf bakken, in plakken snijden en invriezen. Of alvast een voorraadje groentesoep of gegrilde groenten maken als aanvulling op je lunch. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen.

De basis van gezond eten is variatie! Daarom laat ik in de weekmenu’s vrijwel dagelijks verschillende maaltijden zien.

Vind je hierdoor de weekmenu’s té gevarieerd of is het soms lastig te combineren op (werk)dagen? Helemaal geen probleem. Kies voor een variant die op dát moment beter past.  Als voorbeeld: Ben je gewend met kwark te ontbijten en vind je havermout of een omelet maar niks of bewerkelijk. Neem dan ’s ochtends gewoon lekker je bakje kwark en varieer met het fruit en de noten. Is het handiger om brood te eten als lunch in plaats van een salade? Kies dan als basis voor twee of drie volkoren boterhammen, varieer met beleg en voeg extra groente of fruit toe.

Als je wilt afvallen is het uiteraard wel het advies de portiegrootte ’s aan te houden ivm de calorie-inname. 

Eten weggooien doen we natuurlijk niet! Vries teveel gemaakt eten in of eet het lekker de volgende dag gewoon nog een keer. Je hoeft je niet strikt aan de voorgeschreven maaltijden per dag te houden. Wees creatief, maar het jezelf makkelijk en gebruik het weekmenu als inspiratiebron.

Drink iedere dag voldoende water en drink koffie en thee zonder suiker en melk.

Heb je ’s avonds gesport? Vul je tekorten gerust aan met een bakje magere yoghurt of kwark met wat fruit.

Onverhoopt serieuze trek tussendoor? Neem lekker wat rauwkost of één eetlepel ongezouten noten. We hebben onszelf aangeleerd om tussendoor iets te eten. Het is gewoon geworden. Dat vraagt dus ook even tijd om het te veranderen.

GO FOR IT, geniet en maak je ambitie waar!!

” Ik vind het fijn dat je me tussentijds mailde en snel reageerde op mijn vraag. Soms liep ik gewoon even vast vanwege mijn onregelmatige werktijden. Ik heb geleerd dat overal een oplossing voor is en ik niet hoef te gaan snaaien. ”

Deelnemer FIT&GEZOND

“Blij dat ik nu eens gewicht verlies zonder honger te hebben. Op deze manier is afvallen tenminste vol te houden. Ook jouw tips hebben mij regelmatig aan het denken gezet. ”

Deelnemer FIT&GEZOND

“Vanwege mijn werk ben ik flexibel omgegaan met de voorgeschreven maaltijden. Hier en daar wat geschoven, maar me wel aan de hoeveelheden gehouden. Ik voel me hier prima bij en ben al 2 1/2 kg afgevallen. Dank je wel! ”

Deelnemer FIT&GEZOND