Suikerbewust eten, een kickstart naar gezonde voeding

Fitte werknemers, minder uitval én het creëren van een groepsgevoel binnen uw onderneming. Een utopie? Nee, het kan! Met de cursus Suikerbewust eten. Ongeveer een jaar geleden heb ik Suikerbewust eten mogen introduceren bij Human Business Support in Etten-Leur. Hierna volgden nog een aantal dynamische ondernemingen in Breda en omgeving. Steeds weer met bijzonder leuke, enthousiaste reacties en goede resultaten. Het is een echte kickstart naar gezonde voeding in drie bijeenkomsten op locatie. Lekker compact, daarom ideaal voor ondernemers die aandacht willen schenken aan vitaliteit binnen hun team. Want: Gezond ondernemen begint tenslotte bij fitte werknemers!

Hoe gaat het bij Human Business Support? In gesprek met Maartje Saly. Een uitgebreid interview met haar kun je hier lezen.

Interview met Maartje Saly-Dijkstra van Human Business Support. Maartje heeft eind vorig jaar samen met haar collega’s deelgenomen aan de cursus Suikerbewust eten. Ik ben benieuwd hoe het nu, bijna een jaar later, met hen is.

 1. Maartje, waarom wilde je graag meedoen met de cursus Suikerbewust eten?
  Omdat ik wist dat ik iets niet goed deed met mijn voeding, maar ik wist niet wat. En ik hoopte hier het antwoord te vinden.
 2. En is dat gelukt?
  Ja, dat is zeker gelukt.
 3. Had je al eerder stappen ondernomen om een gezonde leefstijl te ontwikkelen?
  Ja, heb ik. Ik ben van origine ook echt een sportster. Ik sport graag en heb daarom ook 2 jaar geleden al mijn ontbijt aangepast. Dat heeft me toen al heel veel gebracht. Blijkbaar heb ik het onbewust goed gedaan en ben ik naar de noten, fruit en kwark gegaan in de ochtend in plaats van twee boterhammen met kaas of jam, waardoor ik mijn ochtend al veel beter door kwam. Alleen na de lunch ging het bij mij altijd mis. En nu gelukkig niet meer.
 4. Toen je aan de cursus Suikerbewust eten begon, wat hoopte je dat de cursus je zou opleveren?
  Meer inzicht in wat ik zoal at en wat dat in mijn lijf deed. Ja, om daar inderdaad meer inzicht in te krijgen: Wat doet voeding met je lijf, met je hoofd, met je zijn. Dat wilde ik er vooral uithalen.
 5. En heeft de cursus jou, en je collega’s, dat ook opgeleverd?
  Mij in ieder geval wel en volgens mij mijn collega’s ook. En ik moet je heel eerlijk zeggen: ik had hem absoluut niet willen missen deze cursus.
 6. Kun je in je eigen woorden uitleggen wat de cursus Suikerbewust eten inhoudt?
  Dat kan ik! Je bent bij ons drie keer op kantoor gekomen, drie keer ongeveer anderhalf uur. Waarin je heel veel vertelde hoe voeding in elkaar zit. Natuurlijk over suiker, maar daarnaast hebben we het ook over vet, zout, eiwitten en andere voedingsstoffen gehad.
  We kregen receptjes van jou, je hebt ons dingen laten proeven. Je hebt ons verpakkingen laten zien en leren lezen en ook echt inzicht gegeven in hoeveel suiker er nu eigenlijk werkelijk inzit. Iets wat je je eigenlijk ooit realiseert. Nou, ik ben echt heel erg geschrokken van de hoeveelheid suiker die je elke dag, als je er niet op let, binnenkrijgt.
  We hebben een week nagenoeg suikervrij gegeten. Dat was een enorm leuke uitdaging. Ja, zo zat de cursus ongeveer in elkaar. Het duurde ongeveer 3 weken, dus ja, wat is dat 3 weken. De tijdsinvestering valt heel erg mee, maar wat je eruit haalt is fantastisch.
 7. Heeft de cursus aan je verwachtingen voldaan?
  Meer dan! Ja, ik had dit niet gedacht. Ja.
 8. Het is nu een klein jaartje geleden dat je hebt deelgenomen aan de cursus. Ben je op dit moment nog tevreden over de effecten daarvan?
  Ja zeker. De discipline is soms eventjes weg, maar we hebben wel een heleboel dingen thuis aangepast naar aanleiding van deze cursus. En ik weet hoe ik het weer kan oppakken. Je zult mij niet meer uit pakjes en zakjes zien koken en ik zorg wel echt voor andere voedingsmiddelen die op tafel staan.
 9. En hoe is het op kantoor?
  Super. Ik gebruik nu steeds andere lunches. Ik maak lekkere salades voor tussen de middag, waardoor ik enerzijds aan al mijn vitamines en mineralen toekom en anderzijds voldoende energie heb om ook de rest van de middag door te gaan. En die middagdipjes zijn verleden tijd en dat is voor mij een mega-winst!
 10. Hoe vond je het om samen met je collega’s aan een gezonde leefstijl te werken?
  Heel leuk, omdat je toch een groot deel van je tijd met je collega’s doorbrengt. En er zaten ook allemaal collega’s die het ook super interessant vonden natuurlijk, die vanuit eigen enthousiasme hebben deelgenomen. En het leeft nog steeds. We wisselen nog weleens receptjes uit en delen bepaalde dingetjes. Er waren ook andere collega’s die het op een andere manier hebben vormgegeven. Die niet bij de cursus waren, maar ook met voeding bezig zijn. Dat is wel een gemeenschappelijke deler geworden. Het allerleukste wat we daaraan over hebben gehouden is dat we niet meer alleen op maandag samen lunchen, maar nu ook de rest van de week. Daarvoor was er eigenlijk een cultuur dat mensen of buiten lunchten of achter hun bureau. En nu gaan we echt bewust met een clubje zitten, samen lunchen, het erover hebben (soms ook over andere dingen natuurlijk) En de lunch op maandag, die doen we altijd gezamenlijk met hele kantoor, er zijn geen eiersalades, selderijsalades, zalmsalades meer, maar wel avocado’s, tomaat, komkommer, rucola, hüttenkäse. Dat staat nu allemaal op tafel. Dus alle andere collega’s die niet hebben deelgenomen, zijn er toch onbewust in meegenomen. Dus het heeft echt wel wat teweeg gebracht bij ons binnen het bedrijf.
 11. Zou je deze cursus aanbevelen aan andere ondernemingen?
  Ja, absoluut, absoluut! Als je kijkt wat je kunt winnen met net even wat andere voeding of net even wat andere ingrediënten. Als je daar bewuster mee bezig bent, weet wat je eet, daar kan je zoveel mee winnen in energie en hoe je je energie in balans houdt gedurende de dag zonder dat je in dipjes en dus snaaimomenten terecht komt. Dit is natuurlijk voor de werkgever ook super interessant, omdat je gewoon op een ‘steady’ niveau kunt blijven presteren.
 12. Leuk om te horen Maartje, dank je wel. Heb je zelf nog iets waarvan je zegt ‘dat wil ik kwijt’?
  Ja, doen. Gewoon doen deze cursus. Inzetten!