Gezonde darmen helpen je om je goed te voelen. Laat je darmen daarom optimaal functioneren!

Last van je buik of darmen? Moeite om naar het toilet te gaan? Dit kan worden veroorzaakt door een verkeerd eetpatroon of een verandering in je eetpatroon. Je lichaam is hier nog niet aan gewend en kan daar soms heftig op reageren!

Een aantal tips voor een goede darmwerking.

Vezels

Als je té weinig vezels binnenkrijgt  kunnen je darmen niet goed functioneren. De vezels zorgen ervoor dat de massa in je darmen soepel blijft. Ook zorgen vezels voor een groter volume in je darmen. Je darmen zijn hierdoor meer in beweging, waardoor je stoelgang beter verloopt. Belangrijke om voldoende te eten zijn: volkorenproducten, groente en fruit.

Vocht

Het is natuurlijk altijd belangrijk voldoende te drinken, maar zéker als je veel vezels eet. Als je onvoldoende drinkt kunnen de vezels zich ophopen in je darmen en juist voor meer klachten zorgen. Houd je daarom aan de aanbevolen hoeveelheid vocht van 1 ½ tot 2 liter per dag.

Beweging

Je kunt je darmen stimuleren door (extra) te bewegen. Wanneer je weinig beweegt, zullen je darmen ook minder in beweging zijn en daardoor kun je verstoppingen krijgen. Advies hierbij is iedere dag minstens 30 tot 60 minuten matig intensief te bewegen.

 

Wanneer de last van je darmen wordt veroorzaakt doordat je gezonder bent gaat eten, gaat dit gelukkig vanzelf weer over. Daarom is het beter om je voeding stapsgewijs te veranderen. Zo geef je jezelf én je darmen de tijd om te schakelen.

 

Je kunt je darmen een extra handje helpen met onderstaande tips:

  • Drink zodra je bent opgestaan een glas lauw water
  • Eet 2 of 3 kiwi’s op je nuchtere maag
  • Eet regelmatig en sla vooral het ontbijt niet over! Je ontbijt zorgt er namelijk voor dat je darmen na een lange nacht weer aan het werk gaan
  • Neem bij voorkeur een grof, vezelrijk ontbijt. Bijvoorbeeld twee volkoren boterhammen met beleg, een sinaasappel en een kop (groene) thee. Dit zet de darmen aan het werk.
  • Voel je aandrang? Ga direct naar het toilet
  • Gebruik extra vezelrijke producten in de vorm van bijvoorbeeld havermout, Brinta of lijnzaad. Goed drinken is daarbij absoluut van belang, omdat het anders juist voor obstipatie kan zorgen.
  • Wanneer je veel zuivelproducten eet is het goed te weten dat dit je spijsvertering zou kunnen vertragen, omdat ze geen vezels bevatten. Combineer zuivel dan altijd met vezelrijke voeding, zoals bijvoorbeeld fruit, een schep muesli of lijnzaad
  • Gebruik laxeermiddelen alleen op advies van je huisarts!

Heb je vaak last van darmklachten? Ik begeleid veel mensen met het prikkelbare darm syndroom. De ervaring leert dat een aangepast voedingspatroon enorm kan helpen. Neem gerust contact op, ik help je graag verder!