Ik eet gezond en val niet af! Hoe kan dat? Misschien lost één van onderstaande punten je vraag op!

Alcohol
Je kunt nog zo goed op je voeding letten: als je een paar glazen wijn drinkt heb je al snel een paar honderd calorieën te pakken. Een glas wijn op z’n tijd kan best, alleen tijdens een hele gezellige avondje realiseer je je soms niet meer hoeveel glazen je eigenlijk op hebt. En dan kan het stiekem behoorlijk aantikken.

Geen vet eten
Veel mensen schrappen vet uit hun maaltijd, omdat vet veel calorieën bevat. Maar een vet (zoals vet uit (olijf)olie, vette vis en noten) zorgt voor een verzadigd gevoel, zodat je langer geen trek hebt. En dat zorgt er weer voor dat je minder snel zult gaan snacken. Zo bespaar je een hoop calorieën. Daarnaast bevatten onverzadigde vetten belangrijke vitamines.

In gezelschap eten
Het is niet zo gezellig, maar voor sommigen werkt het perfect. Probeer eens een tijdje alleen (of in een minder groot gezelschap) te eten. Als je veel zit te kletsen en afgeleid bent, heb je niet in de gaten wanneer je voldoende hebt gegeten. Vaak eet je ook lekker helemaal je bord leeg, omdat anderen dat ook doen. Maar was dat net niet wat te veel voor jou?

Onbewust eten
Wees je bewust van je eten. Een ‘eet-ervaring’ is niet alleen een volle maag. Smaak, geur en uiterlijk zijn ook belangrijk. Wees je bewust wat er op je bord ligt, wat je ruikt en in je mond stopt. Neem de tijd, geniet en kauw goed. Proeven kan alleen in je mond!

Hormonen

Een onregelmatige bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat er extra veel/vaak insuline wordt aangemaakt. Dit is nodig voor de verwerking van je eten. Alleen insuline is ook een vetopslaghormoon. En dat wil je dan weer niet.

Over hormonen gesproken: bij vrouwen geeft de weegschaal regelmatig wat meer kilo’s aan tijdens hun cyclus. Dit is veelal vocht dat wordt vastgehouden. Gelukkig is dit tijdelijk en verlies je dit vocht vanzelf weer. Hou gewoon je gezonde leefstijl lekker vast en het komt weer goed.

Goede gewoontes
Iedereen heeft geleerd dat het netjes is om z’n bord leeg te eten. Alleen soms is het goed deze regel even te vergeten. Als je eet met aandacht dan kun je ook voelen wanneer je voldoende hebt gegeten. En hiervoor hoeft niet je hele bord leeg te zijn. Ik adviseer je te stoppen met eten vóórdat je helemaal verzadigd bent! Je eet als het ware tot je voor ongeveer 80% voldoende hebt.  Je broek hoeft niet op de ‘vreethaak’ 😉 Je hersenen geven namelijk pas na 15 tot 20 minuten het signaal dat je voldoende hebt gegeten. In die tijd kun je dus een hoop calorieën naar binnen werken. 

Veel gezond is net zo goed veel

Gezond eten en niet afvallen? Ik hoor het heel vaak.

Gezond eten is goed om lekker veel energie te hebben en je fit te voelen. Volkorenbrood, groente, fruit, vette vis, noten, avocado: het past allemaal in een gezond voedingspatroon. Maar gezonde voeding levert natuurlijk ook calorieën. Net zoals een zak friet en een pizza. En als je meer calorieën eet dan je dagelijks nodig hebt, dan val je niet af. Hiervoor zul je een negatieve energiebalans moeten creëren, ofwel minder calorieën eten dan je nodig hebt. En hoeveel dat is, is voor iedereen anders.

Persoonlijk advies helpt

Benieuwd hoeveel calorieën voor jou slim is om te eten? Of wat wel en wat niet? Maak gerust een vrijblijvende afspraak. Ik kijk graag met je mee hoe jij met  kleine aanpassingen een optimaal resultaat kunt behalen.

Gezonde groet,

Angelique