Er wordt gezegd dat spieren zwaarder zijn dan vet. Is dat ook echt zo?

Je bent het jaar goed begonnen … gezond eten en 3x per week naar de sportschool. Top! In het begin viel je lekker af, maar helaas staat je gewichtsafname alweer een tijdje stil. Dit fenomeen wordt ook weleens ‘plateau’ genoemd. Een veel gehoorde verklaring is dan: ‘maak je niet druk joh, dat komt door krachttraining. Je spiermassa is toegenomen en aangezien spieren zwaarder zijn dan vet, zie jij geen verschil op de weegschaal.’ Jij blij natuurlijk … maar klopt deze verklaring wel? Zijn spieren echt zwaarder dan vet?

Spieren 5x zwaarder … ?

Op de foto bij dit artikel zie je spiermassa en vetmassa. Wat opvalt is het enorme verschil in volume, terwijl het gewicht hetzelfde is. Op basis van deze afbeelding zou het verschil ongeveer een factor 5 zijn. Dit betekent dat spieren dan 5x zwaarder zouden zijn dan vetmassa van dezelfde omvang. Voor veel mensen een geruststellende gedachte … helaas is dit niet de werkelijkheid.

Blijf je drijven met veel spieren en weinig vet?

Hier volgt een ‘technische’ uitleg van Chivo-opleidingsinstituut:

De massa van weefsel kan uitgedrukt worden in een volume-eenheid zoals de kubieke centimeter (cm3). Van water is het 1 gram per cm3, terwijl een spier 1,06 gram per cm3 weegt. De densiteit (dichtheid) van spieren is groter dan van water en het verklaart waarom iemand die gespierd is en weinig vet heeft niet kan blijven drijven. Vetmassa heeft een gewicht van 0,9 gram per cm3 en zou dus wel blijven drijven.

In oplopende volgorde is het dus:

  • Vet (vet drijft op water)
  • Water
  • Spieren

Spieren zijn hooguit een vijfde zwaarder dan vet en niet 500 %, zoals het plaatje suggereert. Met krachttraining kruipen spier- en vetmassa dichter naar elkaar toe, omdat de dichtheid van spieren afneemt. Het vochtgehalte neemt toe door krachttraining en het is zeer waarschijnlijk dat het overgrote deel van de toename van spiermassa vooral uit vocht bestaat. Je kunt sneller vet verliezen dan spiermassa aanmaken!

Conclusie

Spieren zijn inderdaad (ietsje) zwaarder dan vet. Dat betekent dat als je spiermassa opbouwt, je lichaam er strakker uit gaat zien. Het verschil is echter klein. Los van het feit dat het om meerdere redenen heel verstandig is je spieren te trainen, is dit  in verreweg de meeste gevallen niet de reden waarom er geen gewichtsverlies meer zichtbaar is op de weegschaal. De reden dat je niet meer afvalt is naar alle waarschijnlijkheid toch echt omdat er geen negatieve energiebalans meer is. Wil je weten hoe je je ‘plateau’ kunt doorbreken? Maak dan gerust een afspraak door een mail te sturen naar angelique@fitinbalans.com of via dit contactformulier.

Ik help je graag je doel te bereiken!

 

Bron: Chivo opleidingsinstituut