Hypes

Het lijkt tegenwoordig wel of er iedere week een nieuwe hype ontstaat in de voedingswereld. Zo was een tijdje geleden een groot deel van de Nederlandse bevolking opeens glutenintolerant en werden de zogenaamde ‘superfoods’ de hemel in geprezen.

Ook zouden speltproducten veel gezonder zijn dan producten gemaakt van tarwe! Maar, is dit wel zo? Kun je voor een goede gezondheid inderdaad beter brood eten gemaakt van spelt in plaats van tarwe?

Spelt als gezond alternatief voor tarwe

Veel mensen hebben speltbrood ontdekt als gezond alternatief voor tarwebrood. Wanneer ik tijdens een consult het onderwerp brood bespreek krijg ik vrijwel direct de vraag ‘speltbrood is toch veel gezonder?’  Ik kan hier vrij kort over zijn en mijn antwoord is ‘nee, spelt is niet altijd gezonder dan tarwe!’ Ik wil graag uitleggen waarom.

Wat is het verschil?

Eigenlijk zit er weinig verschil tussen de graansoorten tarwe en spelt. Beide granen behoren tot dezelfde familie, bevatten vrijwel dezelfde voedingsstoffen en beide granen bevatten ongeveer evenveel calorieën. Hiermee kan de veronderstelling dat speltproducten langer voor een verzadigd gevoel zorgen dan tarweproducten dus ook meteen de wereld uit worden geholpen.

De enige verschillen tussen spelt en tarwe die tot op heden in onderzoeken gevonden zijn, zitten bijvoorbeeld in het eiwit- of vezelgehalte. Deze verschillen komen echter tot stand door de ecologische omstandigheden waarin de granen zijn gegroeid en niet door het soort graan! Er kunnen om deze reden ook binnen eenzelfde graansoort verschillen zijn in voedingsstoffen.

Waar baseer je je keuze dan op?

Veel belangrijker dan te focussen op spelt of tarwe is te kijken of een product een volkoren variant is. Een product is volkoren wanneer bij de bereiding de hele graankorrel wordt gebruikt.

De hele graankorrel bestaat uit drie delen. In het midden zit de meelkern. Van deze meelkern wordt het witte bloem gemaakt (denk aan die lekkere witte tijgerboterham op zondagochtend..). Onderin de graankorrel zit de kiem. Hier omheen zit een soort vliesje. Dit vliesje is de zemel. In de kiem en de zemel zitten de gezonde voedingsstoffen, zoals vezels, B-vitaminen en ijzer. Dit is zowel bij de speltgranen als bij tarwegranen het geval!

Vezelinname

Zoals gezegd bevatten de kiemen en zemelen van tarwe- én speltgranen (en dus volkorenproducten) vezels. Deze vezels dragen bij aan een langer verzadigd gevoel en zijn goed voor de stoelgang. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van dagelijks dertig tot veertig gram vezels zorgt voor een lager risico op allerlei (chronische) ziekten.

Wit, bruin, volkoren en meergranen

Van speltbrood bestaan net als van tarwebrood verschillende varianten: wit-, bruin-, volkoren- en meergranenbrood. Voor je gezondheid is volkoren de beste keuze! Wil je zeker weten  dat je volkoren te pakken hebt, kijk dan op het etiket of vraag het de bakker.

En vergeet vooral niet te genieten … van beide varian

 

 

 

 

Bron: Voedingscentrum en Gezondheidsnet