Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft richtlijnen opgesteld over wat goede voeding is.  Ik adviseer volgens deze richtlijnen. De terechte vraag die dan rijst is ‘Wie of wat is de Gezondheidsraad’?

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk adviesorgaan die regering en parlement adviseert op het gebied van de volksgezondheid. Zo stellen zij onder andere richtlijnen op met betrekking tot voeding: dit zijn de richtlijnen goede voeding! Deze richtlijnen zijn voor het laatst aangepast in 2015.

In dit advies zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en welke voedingspatronen leiden tot gezondheidswinst. De Gezondheidsraad heeft hiervoor de huidige stand van de wetenschap over de relatie tussen voeding en chronische ziekten uitgebreid onderzocht. Op basis hiervan zijn de nieuwe richtlijnen goede voeding geformuleerd. Het verschil met eerdere richtlijnen is dat er hier gefocust wordt op voedingsmiddelen en niet meer op voedingsstoffen. Zoals je zult begrijpen zijn de richtlijnen goede voeding samengevoegd in een zeer uitgebreid dossier. Kort samengevat is het meest recente advies om een meer plantaardig en een minder dierlijk voedingspatroon te volgen.

Dit zijn de adviezen op een rijtje:

 • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
 • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkoren brood of andere volkoren producten
 • Eet wekelijks peulvruchten
 • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
 • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
 • Eet één maal per week vis, bij voorkeur vette vis
 • Drink dagelijks 3 koppen thee
 • Vervang geraffineerde graanproducten door volkoren producten
 • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën
 • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
 • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
 • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
 • Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag
 • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
 • Het gebruik van voedingssupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een
  suppletieadvies geldt

Vertalen naar dagelijkse voeding

Deze richtlijnen bevatten algemene adviezen. Om tot een praktische invulling van je dagelijkse voeding te komen zijn er aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) opgesteld.  Deze ADH is een maat om aan te geven hoeveel van een bepaalde voedingsstof gezonde mensen dagelijks nodig hebben.

Er is een ADH voor verschillende bevolkingsgroepen. De behoefte aan voedingsstoffen voor mannen, vrouwen of kinderen aan is namelijk anders. Binnen deze groepen kan ook de behoefte aan de hoeveelheid voedingstoffen van persoon tot persoon ook weer enorm uiteenlopen. Dat heeft te maken met verschillen in gewicht en in stofwisseling, samenhangend met erfelijke factoren. Daarom is er voor de ADH een ruime marge ingebouwd.

Dit is de ADH per productgroep voor vrouwen en mannen 

 Productgroep  Vrouwen  Mannen
Vocht Minstens 2 liter Minstens 2 liter
Groenten 300-400 gram 300-400 gram
Fruit 2-3 porties 2-3 porties
Brood, aardappelen, pasta, rijst (bereid) 250-300 gram 300-350 gram
Noten en zaden 25 gram 25-40 gram
Peulvruchten 200 gram per week 200 gram per week
Melkproducten (incl. kaas) 3 porties (1 portie kaas = 20 gram, 1 portie melk of yoghurt = 150 ml) 3 porties (1 portie kaas = 20 gram, 1 portie melk of yoghurt = 150 ml)
Vlees (incl. vleeswaren)

Vis, eieren, vegetarische producten

125 gram 150 gram
Boter en/of olie 30 gram max. 30-40 gram max.
Overige snoep en snacks Afhankelijk van activiteitenpatroon en lichaamsgewicht, let op niet te veel toegevoegde suikers Afhankelijk van activiteitenpatroon en lichaamsgewicht, let op niet te veel toegevoegde suikers
Vitamine D Suppletie minimaal 10 mcg pd zwangere vrouwen, vrouwen van 50-69 jaar, vrouwen met donkere huidskleur of vrouwen die weinig buiten komen

20 mcg pd vrouwen va 70 jaar

Suppletie minimaal 20 mcg mannen va 70 jaar, mannen met donkere huidskleur of mannen die weinig buiten komen

Persoonlijke behoefte

Leuk, al die algemene richtlijnen. Maar hoeveel heb jij nu nodig?

Omdat de verschillen van persoon tot persoon nogal uiteen kunnen lopen en omdat de hoeveelheden binnen de vastgelegde ADH groot zijn is het zinvol om een richtlijn te hebben voor jouw persoonlijke dagelijkse behoefte. Zo ben je er zeker van te zijn dat je geen tekorten of overschotten creëert, zowel met betrekking tot de hoeveelheid calorieën als vitamines en mineralen.

Van algemene richtlijnen naar persoonlijk voedingsadvies

Naast het bepalen van persoonlijke hoeveelheden is het nog niet zo eenvoudig om bovenstaande richtlijnen te vertalen naar wat je nu eigenlijk dagelijks zou kunnen en moeten eten om gezond, fit en slank te blijven. Als gewichtsconsulent ben ik in staat bovenstaande adviezen gemakkelijk te vertalen naar een voor jou gezond en haalbaar voedingspatroon. Ik kan je hiermee op een eenvoudige manier stap voor stap verder helpen!

Meer weten? Stuur me even een berichtje via mijn contactformulier en we maken afspraak voor een kort online kennismakingsgesprek. Hierin krijg je al gelijk 3 tips waarmee je aan de slag kunt!