Radler is heel populair als alcoholvrij of alcoholbeperkt drankje. Veel mensen denken heel gezond bezig te zijn door te kiezen voor een Radler in plaats van een gewoon biertje. De zoete smaak van dit frisse citroenbiertje doet wel vermoeden dat het een echte suikerbom is. Klopt dit?
Radler is geen merk, maar een soort bier. Het schijnt vernoemd te zijn naar Fahrradler, het Duitse woord voor wielertoeristen. Traditioneel is Radler een mix van bier en citroenlimonade.

Uitvinding

Over hoe het populaire biertje uitgevonden is gaan verschillende verhalen. Een Duitse kastelein zou limonade door het bier hebben gemengd, omdat hij door zijn biervoorraad heen was terwijl zijn terras vol wielrenners zat. Of hij deed citroenlimonade bij het bier om een extra verfrissend drankje te kunnen serveren aan dorstige fietsers. Wat hier ook van waar is, sinds een aantal jaren is het biertje behalve in Duitsland ook in Nederland erg populair.

Ingrediënten

Verschillende biermerken hebben Radler-bier. Elk merk smaakt net iets anders, maar op het etiket kom je meestal dezelfde ingrediënten tegen: (koolzuurhoudend) water, gerstemout, hop, suiker, vruchtensap uit concentraat, citroenextract en aroma’s.

Vruchtensap uit concentraat betekent dat eerst het water uit het sap is gehaald en dat er later weer water is toegevoegd. Zo hoeft de producent al dat water niet te vervoeren. Er zit niet alleen citroensap in Radler, ook sinaasappelsap en limoensap. Al dat fruitsap klinkt wellicht gezond, maar het is zeker niet hetzelfde als fruit. Het bevat geen vezels en vitamines die wel in fruit zitten. Daarnaast is fruitsap erg suikerrijk.

Hoeveel suiker zit er in Radler?

Sommige Radlers hebben een alcoholpercentage van 2 %, andere zijn helemaal alcoholvrij. Een gram alcohol levert 7 Kcal. Omdat er in Radler een stuk minder alcohol zit dan in een gewoon biertje, zou je verwachten dat er ook minder calorieën in zitten.

Hieronder een overzichtje van het aantal calorieën en grammen koolhydraten en suiker van een aantal Radlers .

Merk Amstel Radler 2 % Amstel Radler 0,0 % Wieckse Radler 2 % Wieckse Radler 0 % Grolsch 2 % Grolsch 0 % Pils (Amstel)
Kcal per 100 ml 43 39 40 35 39 35 40
Gram kh per 100 ml 7,7 gram 9,7 7,9 8,6 6,5 6,5 2,5
Waarvan suikers 5,8 8,6 5,6 6,1 5,7 6 0,4

Omgerekend zitten er in een flesje van 330 milliliter vier tot zes suikerklontjes en qua calorieën is er niet veel verschil.

Gezondere dorstlessers

Een gezond alternatief voor een gewoon biertje is Radler dus niet. Uiteraard kan het (af en toe) wel een bewuste keuze zijn wanneer je geen of minder alcohol wil drinken.  Maar helaas, om je dorst te lessen, kun je echt beter water drinken dan Radler. Vind je water drinken saai? Probeer dan deze lekkere watertjes …

Bron: Gezondheidsnet