Smoothies zijn hip en hebben een gezond imago. Smoothies in ‘gezonde’ restaurants, een smoothie ‘on the go’ of een smoothie thuis als ontbijt. Vooral door te benoemen wat voor gezonds er allemaal wel niet in zit, gaan veel mensen over stag. Allemaal om aan de aanbevolen hoeveelheid fruit en groente te voldoen. Hoe gezond is een smoothie eigenlijk?

Als je fruit of groente uit het vuistje eet krijg je de voedingsstoffen door goed te kauwen op een rustige manier binnen.
Het goede kauwen en de rustige verwerking zorgt ervoor dat je lichaam de tijd krijgt om de voedingsstoffen op te nemen. Dit gezondheidseffect verdwijnt als je groente of fruit in de vorm van een smoothie zo je mond in giet.

Verder bevatten groente en fruit naast vitamines, vooral vezels.
Als je de blender gebruikt om groente en fruit vloeibaar te maken, blijft er van die vezels niet veel over. Deze gezonde vezeltjes worden grotendeels stukgeslagen door de blender. Helaas doe je het gezondheidseffect hiermee dus teniet.

Als je fruit en groente drinkt wordt in ieder geval een deel niet goed opgenomen. 
De blender heeft hier als het ware een deel van het werk van je spijsvertering overgenomen. Daarom zijn smoothies zijn niet zo geweldig gezond als je misschien dacht.

Fruitsuikers zijn gezonde suikers. 

Er wordt weleens gedacht dat suiker uit fruit andere suiker is dan onze witte suikerklontjes. Fruit is zeker een gezondere keuze dan een zak winegums. Maar suiker uit fruit of uit een zak winegums worden door je lichaam vrijwel op dezelfde manier verwerkt. Uiteraard voegt fruit wel vitamines en vezels toe, iets wat winegums niet doen.

Advies:

  1. Fruit en ook groente kun je beter eten dan drinken.
  2. Een vers gemaakte smoothie is beter dan sap uit een pak.
  3. Om extra groente binnen te krijgen kan een smoothie een mooie aanvulling zijn.
  4. Verwerk niet meer dan 1 stuk fruit in een smoothie in verband met de fruitsuikers en drink het niet iedere dag.
  5. Lepel je smoothie (in plaats van drinken) en voeg iets toe om op te kauwen. Bijvoorbeeld een eetlepel gehakte noten of geroosterde pitjes. Je eet dan langzamer dan wanneer je de smoothie drinkt en de vetten en structuur van de noten zorgen voor een vertraagde opname.
  6. Voeg zuivel toe aan je smoothie. Hierdoor vult je smoothie beter en de eiwitten uit deze zuivel zorgen ook voor een vertraagde opname van de suikers.

Eet dagelijks 2 tot maximaal 3 porties fruit en minstens 250 gram (en liever 300-400 gram) groente.

Heb je hier vragen over? Laat het me weten. Wil je precies weten hoe het zit met suiker, fruitsuiker en andere vormen van suiker? Informeer eens naar een bijeenkomst over Suikerbewust eten. Hierin krijg je alle ins en outs over suiker in het bijzonder én gezonde voeding in het algemeen!