Noten lijken een natuurlijk medicijn.

Verschillende noten bevatten verschillende voedingsstoffen. Over het algemeen kun je stellen dat noten een combinatie van gezonde vetten, plantaardige omega 3, vezels, vitamine E, diverse B-vitamines en ijzer leveren. Door de gunstige vetzuursamenstelling zorgt het eten van noten voor een lager cholesterolgehalte, een verminderde kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Onderzoek toont ook aan dat mensen die noten eten over het algemeen eenzelfde of een lager gewicht hebben dan mensen die geen noten eten. Noten zijn zeker calorierijk, maar zolang je niet dagelijks een kilo wegwerkt en gezouten noten achterwege laat, zul je er niet dikker van worden. Een handje per dag is voldoende om de positieve effecten te ervaren.

Noten zijn heerlijk! Voeg eens wat gehakte walnoten of hazelnoten toe aan je yoghurt of strooi ze over een salade. Neem een handje para- of pecannoten als gezonde snack tussendoor of strooi wat geroosterde amandelen over de vis.
Let op: gebruik noten niet dagelijks als vleesvervanger, ze leveren veel calorieën. Voor een volwaardige maaltijd is 30 tot 40 gram per persoon voldoende. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat wat minder.