Gezond Gewicht … zo min mogelijk eten?

Het blijft een hardnekkige gedachte dat je het beste zou afvallen door zo min mogelijk te eten. Ik hoor het vaak .. even crashen met shakes, pillen of twee crackers, dan val ik lekker snel af! Dat je kilo’s verliest zal ik zeker niet ontkennen. De vraag is: wát voor kilo’s zijn het (vocht, vet of spieren?) en voor hoe lang ben je zoveel kilo lichter?

Door té weinig te eten mis je belangrijke voedingsstoffen. Je wordt moe, rillerig of chagrijnig.

Daarnaast gaat je lichaam zich aanpassen aan het minder eten door je stofwisseling te verlagen. Je lichaam gaat zuiniger om met de beschikbare energie. Om dan toch nog af te vallen, zul je steeds minder moeten gaan eten. Dat is ongezond en niet vol te houden.
Wanneer je je streefgewicht hebt bereikt en je weer terug valt in je oude eetpatroon, zul je meestal meer aankomen dan toen je begon met lijnen. Je lichaam is jouw normale eetpatroon niet meer gewend en zal de meerdere calorieën omzetten in lichaamsvet. Het bekende ‘jojo-effect’ is een feit!

Wat ook vervelend is, is de frustratie die je wellicht ervaart bij iedere poging zo min mogelijk te eten. Doordat je er zo op gefocust bent, is de kans groot dat je juist méér gaat eten of regelmatig eetbuien krijgt. En dan kies je meestal niet voor krop sla … suiker, zout of vet hebben dan de voorkeur.
Bovendien verlies je door deze manier van lijnen waardevol spierweefsel. Dit heb je juist nodig om verantwoord af te vallen en op gewicht te blijven.

Waarschijnlijk is dit allemaal niet de bedoeling van je lijnpoging ….

 

Hoe dan wel?

Ontwikkel gezond gedrag! Een gezond voedingspatroon -met af en toe ruimte voor een extraatje- in combinatie met voldoende beweging en ontspanning. Dit zorgt ervoor dat je humeur en stofwisseling op peil blijft …  een prettige manier een gezond gewicht op lange termijn!
Voor meer informatie of persoonlijke begeleiding kun je altijd contact met me opnemen