Zoals je inmiddels misschien van mij wel weet ben ik een redelijke vakidioot! Ik vind het heerlijk om mensen te helpen in hun afvalproces of wens om gezonder te eten in hun drukke leven. Dan zal ik dat dus ook zelf moeten doen toch  …Practice what you preach tenslotte!

#lekkersnelgezond eten

En dat doe ik zeker. Met heel veel plezier zelfs. Ik hou ervan om zowel lekker als gezond te eten. Alleen niet te ingewikkeld. Af en toe is dat leuk, maar in mijn dagelijkse leven heb ik daar geen tijd voor. Als gezond eten echt aanzienlijk meer tijd zou kosten, zou ook ik regelmatig voor gemak gaan denk ik. Uit ervaring weet ik dat dit niet zo is .. en ook dat ik mij veel en veel beter voel bij de manier waarop ik nu eet. Dan wordt de keuze dus eenvoudig. Maar, als het over eten gaat, dan blijft mijn motto: #lekker, snel én gezond!

Variatie

Variatie is de basis van een gezond voedingspatroon. Als je voldoende (en gezond) varieert tussen producten en ook tussen productgroepen, weet je zeker dat je alle voedingsstoffen in voldoende mate binnen krijgt.

Basics in de keuken

Ik zorg dat ik altijd verschillende basisproducten in huis heb. Hiermee kan ik eigenlijk op ieder moment een complete, gezonde maaltijd bereiden. Zo hoef ik ook niet iedere dag naar de supermarkt of lang na te denken over wat we nu weer eens eten.

Mijn basics

In de voorraadkast:

 • Volkorenmeel of andere soorten meel (spelt-, rogge-, amandelmeel)
 • Houdbare (soja) melk
 • Volkorengranen (tarwe, spelt, haver, boekweit)
 • Eieren
 • Noten, pitten en zaden
 • Gedroogd fruit
 • Notenpasta
 • Volkoren crackers
 • Blikjes vis (tonijn, zalm, makreel)
 • Blikjes peulvruchten (linzen, kidneybeans, witte/zwarte bonen, kikkererwten)
 • Tomaten in blik
 • Volkoren pasta, zilvervliesrijst of andere varianten als quinoa, bulgur of spelt)
 • (Verse) kruiden (basilicum, koriander, bieslook, peterselie, citroengras, zout, peper….)
 • Uien
 • Knoflook
 • Bouillonblokjes
 • Olijfolie/azijn

In de diepvries:

 • Diepvries fruit (bosbessen, frambozen, mango, aardbeien, citroenschijfjes)
 • Diepvries groente (bv. erwtjes, spinazie, broccoli. Let op toevoegingen)
 • Mager vlees (kip, tartaar, biefstuk)
 • Vis naturel (dus geen gepaneerde of gemarineerde varianten)
 • Volkorenbrood

In de koeling:

 • Zorg (wekelijks) voor voldoende vers fruit en verse groente
 • Kwark/yoghurt/melk
 • Tofu (voor de vega’s onder ons)
 • Kaas
 • Halvarine

Met deze basics kun je in een handomdraai eigenlijk altijd een eenvoudige, gezonde en gevarieerde maaltijd maken. Zelfs met een goede verdeling tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Het toverwoord blijft dus: lekker, snel én gezond!

Een aantal voorbeelden

Zo eet ik de ene dag een hand gehakte walnoten en wat vers fruit in mijn havermoutontbijt en ontbijt ik de volgende dag met een schaaltje kwark, gedroogde abrikozen en een eetlepel pitten- en zadenmix.

En de lunch? Soms is dat een rijkelijk belegde volkoren boterham met zelfgemaakte hummus en wat sla en een andere keer

een kop zelfgemaakte soep (van mijn diepvriesgroente en bouillonblokje) met een volkoren cracker met kaas. En een andere keer weer eens een peulvruchtensalade met tomaatjes, komkommer, paprika en een lekkere dressing.

Ook voor de warme maaltijd is het eenvoudig. Een volkorenpasta met een zelfgemaakte saus van een blik tomaten, wat uien, wortel en bleekselderij (of wat je in huis hebt), gebakken in olijfolie en op smaak gebracht met wat italiaanse kruiden is een prima gezonde maaltijd. Voor de eiwitjes nog een blikje tonijn erdoorheen en je hebt een volwaardige maaltijd!

Onder het kopje ‘Recepten’ op de website vind je nog een aantal recepten waarmee je zelf lekker kunt variëren. Ga vooral eens experimenteren zou ik zeggen en ervaar hoe makkelijk het kan zijn!

Goed voor jezelf zorgen begint bij de basis! Wil je graag weten hoe je meer kunt variëren in je voedingspatroon, zodat je weer een gezonde stap kunt zetten? Laat het me weten en maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!