Waarom ik vind dat je ‘niet op dieet’ zou moeten?

Heel simpel. Een dieet is niet iets wat je je hele leven volhoudt. En dat ligt niet aan jou, dat ligt aan dat dieet.

Het kan ook helemaal niet

Een dieet volhouden kan ook helemaal niet, want het bevat te weinig calorieën om ervoor te zorgen dat je je voldoende verzadigd voelt. En honger leiden wil je niet en hou je niet vol. Je gaat snaaimomenten in de hand werken en dat schiet weer niet op om af te vallen.

Je mist voedingsstoffen

Maar de enige manier om af te vallen is dat je minder calorieën eet dan dat je verbrandt. Moeilijker dan dat is afvallen in theorie niet. Maar met een (crash) dieet ga je op termijn echt tekorten creëren. Een tekort aan bepaalde vitamines of vezels bijvoorbeeld, waardoor je moe wordt of je lijf niet optimaal kan functioneren.  Vitamines heeft je lichaam juist zo hard nodig om gezond te blijven en je fit en energiek te voelen.

Je lijf is slim

Een dieet wat je volgt om (snel) af te vallen zorgt er bovendien voor dat je stofwisseling vertraagt. Je lichaam is slimmer dan je denkt. Minder calorieën? Dan verbruik ik toch ook minder. Dit zal niet direct gebeuren als je een weekje minder eet, maar op termijn past je lijf zich automatisch aan aan de lagere hoeveelheid calorieën die je eet. Je verbranding gaat dus omlaag. Structureel zelfs, waardoor je gemakkelijker weer aankomt als je terug gaat naar je oude, vertrouwde voedingspatroon. Gevolg: je eindigt over het algemeen met meer kilo’s dan voordat je begon met je dieet.

Hoe haalbaar is het?

Er zijn ook nogal wat diëten die lastig in te passen zijn binnen je gezinssituatie. Het is niet zo gezellig als jouw hele gezin lekker zit te eten en jij het met een maaltijdreep of -shake moet doen. Of, misschien nog wel vervelender, dat je voor jezelf apart moet koken, omdat het anders niet binnen je dieet past. Dat hou je niet lang vol.

Ontwikkel gewoontes die bij jou passen

Maar het allerbelangrijkste is naar mijn mening dat niet één dieet jou helpt om betere of gezondere  (voedings-) gewoontes te ontwikkelen. Na het volgen van een dieet is de kans groot dat je terugvalt in je gebruikelijke voedingspatroon. Dat is logisch. En dat is vaak precies het voedingspatroon waardoor je overgewicht hebt ontwikkeld. Terug naar oude gewoontes is terug naar je oude gewicht.

Precies om deze reden ben ik geen voorstander van een (crash)dieet. Het is mijn doel jou te helpen gezonde gewoontes aan te leren die bij jou passen en die jij vol kunt houden.

Tijd voor een leuke gezonde verandering dus, waarbij je nu wél op gewicht blijft!