Bij warm weer zoals vandaag, zweet je meer dan anders. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Wat is voldoende en waar kun je op letten?

Wanneer je minder plast dan normaal of je urine donkerder is van kleur, heb je te weinig gedronken. De kans bestaat dat je uitdroogt. Bij uitdroging zweet je minder dan anders. Je kunt een licht gevoel in je hoofd krijgen, hoofdpijn of zelfs flauwvallen. Voldoende gehydrateerd zijn is belangrijk voor je lichaam.

 1. Neem elk uur een glas water

Dagelijks 1 ½  tot 2 liter vocht drinken is een bekend advies. Uiteraard vul je extra verloren vocht door intensieve werkzaamheden of sport ook extra aan. Zorg bij warm weer minimaal voor die 2 liter vocht, liever nog iets meer. Niet iedereen voelt automatisch een dorstprikkel. Drink daarom standaard minimaal ieder uur een glas water, ook als je nog geen dorst hebt.

 1. Zorg dat je water bij je hebt

Water is de beste keus: de perfecte en meest natuurlijke dorstlesser! Goedkoop, bevat geen calorieën en het komt gewoon uit de kraan. Vul thuis een flesje water en neem het mee als je op pad gaat. Zo heb je altijd water bij je onderweg, ook als je in een file komt te staan of de bus en trein zijn erg vertraagd.

 1. Suikerrijke frisdranken en alcohol

Het is niet slim om je dorst te lessen met suikerrijke dranken, zoals cola, sinas of vruchtensap. Daar zitten veel lege calorieën in. Kies liever voor thee en koffie zonder suiker en melk. Koffie drijft geen vocht af, maar zorgt alleen voor een snellere doorstroming. Alcohol daarentegen wel, dus pas daar mee op. Drink je op een warme dag een drankje met alcohol, dan kun je het beste naast ieder glas alcohol een glas water drinken om je vochtbalans op peil te houden.

 1. Water saai …. ??

Echt niet, water is heerlijk 🙂 Het is maar net wat je er zelf van maakt. Pimp je water lekker op met stukjes vers fruit, ijsblokjes, komkommerslierten en munt of andere verse kruiden. Het is lekker fris en een perfecte manier om op de warme dagen je vocht aan te vullen.

Onderstaand een aantal lekkere suggesties … laat vooral je fantasie de vrije loop

 1. citroen – munt – limoen
 2. aardbei – citroen – basilicum
 3. watermeloen – munt
 4. sinaasappel – komkommer – munt
 5. blauwe bessen – lavendel
 6. appel – kaneelstok
 7. ananas – kokoswater
 8. kiwi – limoen – blauwe bessen – munt
 9. ananas – kiwi – passievruchten
 10. citroen schijfjes – framboos

Nog een aantal tips

 • Je kunt bevroren fruit toevoegen, lekker fris
 • Zelf ijsblokjes maken met stukjes fruit erin
 • Probeer eens water met koolzuur, heel sprankelend
 • Of gebruik afgekoelde (groene) thee
 • Als je een grote kan maakt kun je steeds vers water en ijsblokjes aanvullen
 • Was het fruit wel even voordat je het in het water doet