De decembermaand is onmiskenbaar de tijd van het jaar dat er het meest wordt gesnoept

De donkere dagen, sinterklaas of kerstmis, het rechtvaardigt ons te vergrijpen aan speculaas, chocola of andere zoetigheid. Op de gekste plekken staan schaaltjes kruidnoten of schuimpjes voor ons klaar: in de supermarkt, op de toonbank van de kledingwinkel, bij de garage, bij de notaris, bij vergaderingen, op je werk, bij de buurvrouw en ga zo maar door. Je moet echt sterk zijn om overal nee te zeggen.

Een keer snoepen is prima 
Een keer snoepen kan prima, zelfs als je er een gezond eetpatroon op na wilt houden. Maar vooral in december gaat het meestal om vaak en om meer. Om steeds maar over de grens te gaan en om moeilijk te kunnen stoppen. Ik hoor dit regelmatig van cliënten, zie het in voedingsdagboeken en overal om me heen.
Er wordt gesnoept in HOOFDLETTERS!

Dat komt deels door de verleiding zelf. Maar het komt ook omdat snoepen (lees: zoetigheid) voor een schommelende bloedsuikerspiegel zorgt. En dat zorgt er weer voor dat je in een vicieuze cirkel van meer en meer en meer terecht kunt komen.

Hoe doe ik het zelf?
Ik houd ook van speculaas en chocola. Heerlijk, het hoort er af en toe ook een beetje bij. Wat is een sinterklaasavond zonder pepernoten? Of kerstmis zonder een kerstkransje. Vroeger nam ik al het lekkers. Maar de laatste jaren neem ik alleen nog echt het allerlekkerst. Ik geef m’n snoep een cijfer. Is het een 8 of hoger? Lekker van genieten. Is het een 7 of zelfs nog lager? Zonde van de calorieën.
Zo’n grote zak fabrieksrommel met veel suiker kan me niet meer bekoren. Doe mij een lekker stukje gevulde speculaas of verse kruidnoten van de bakker. Of ik kies voor wat hartiger met een klein stukje ‘worstletter’. Het kost wat meer, maar het is zoveel lekkerder. Kwaliteit boven kwantiteit!

Echt proeven met al je zintuigen zorgt ervoor dat je niet overeet
De eerste happen smaken vaak het lekkerst. Maar snel daarna neemt de smaak af. Let er maar eens op als je echt goed gaat proeven. Je merkt het direct. Waarom zou je dooreten, als de smaak na een aantal happen toch afneemt?

Hoe word jij een fijnproever?

  • Proef eens goed als je snoept en probeer voor jezelf te omschrijven wat je nu zo lekker vindt aan je favoriet?
  • Probeer eens een upgrade van je favoriete lekkers te vinden. Waar koop je de allerbeste versie?
  • Ga zelf bakken of kokkerellen, dat is veel lekkerder en is onderdeel van verzadiging (en je weet meteen wat er allemaal in zit).
  • Leer jezelf aan om niet alles zomaar in je mond te stoppen. Kijk en ruik eerst eens goed, nog voordat je proeft!
Bron: Marlies van Dooren