Het maakt eigenlijk weinig uit of je rauwkost eet of gekookte groente. Het is allebei gezond. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten, mijn advies ligt zelfs nog wat hoger. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je het beste zoveel mogelijk variëren. Eet bij het ontbijt of de lunch bijvoorbeeld rauwkost en ’s avonds twee soorten (gekookte) groente.

Sommige soorten groente kun je beter gekookt eten en andere weer rauw. Zo zul je sla en komkommer waarschijnlijk niet snel koken (hoewel het ook heerlijk is om daar soep van te maken ..) Ook paprika, bietjes, ui en broccoli kun je het rauw eten: dan bevatten ze de meeste voedingsstoffen. Rauwe groente is wel wat lastiger te verteren dan gekookte groente.

In sommige gevallen is koken juist heel gunstig. Zo wordt het bètacaroteen uit gekookte wortelen veel beter door je lichaam opgenomen dan uit rauwe worteltjes. En uit gekookte spinazie neemt je lichaam meer calcium, ijzer en magnesium op dan uit rauwe spinazie. Dus ook deze is goed bereid gezonder. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld tomaten en asperges.

Door groente te bereiden kunnen vitamines verloren gaan. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit proces te verminderen.

Snij groente zelf

Bij het schillen en snijden van groente kan vitamine C verloren gaan. Er komt namelijk bij het snijden van groene groente een stof vrij die vitamine C afbreekt.

Zet groente op in water dat al kookt

Wanneer je groente in koud water opzet en dus langere tijd verwarmt op lagere temperaturen gaat vitamine C verloren.

Kort koken

Kook groente niet te lang en met weinig water. Zo blijf meer vitamine C behouden.

Kook met de deksel op de pan

Als je geen deksel op de pan doet bij het koken van groente gaat er warmte, kookvocht en vitamines verloren. Snijd de groente ook niet te klein. In grotere stukken blijven de vitamines beter behouden.

Stoom groente

Groente stomen is helemaal super. Gebruik een stoompan om de groente te garen.

Soep

Gebruik het kookvocht als basis voor soep door wat extra groente te koken en bijvoorbeeld de helft van de groente samen met het kookvocht en een bouillonblok in de blender te doen. Hoe makkelijk wil je het hebben 🙂

Varieer

Wissel het eten van gekookte groente en rauwkost dus af. Op die manier krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen.

 

Bron: Gezondheidsnet