Noten zijn dikmakers. Klopt dat?
Noten bevatten veel vet, dat klopt. Daarnaast zijn noten super gezond, vullen goed en zijn erg lekker. Noten zijn gezonder dan over het algemeen wordt gedacht. Ze bevatten vezels, eiwitten en vitamines en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, ijzer, koper en selenium. Er zijn dan ook  verschillende goede redenen om noten te eten. Een aantal voordelen op een rijtje:

1. Een verzadigd gevoel van noten

Noten bevatten veel vet, waardoor ze een enorm goed vullen. En als iets goed vult, hoef je er minder van te eten. Je hoeft dus niet aan te komen als je dagelijks noten eet, zolang je er maar niet te veel van eet. Je krijgt voornamelijk onverzadigde vetten, vezels en eiwitten binnen. Hierdoor kunnen noten ook af en toe dienen als volwaardige vleesvervanger.

2. Goed voor hart- en bloedvaten

Noten bevatten arginine. Dit is een aminozuur en maakt deel uit van een proces dat je bloedvaten wijder maakt. Zuurstofrijk bloed kan hierdoor vrijer stromen door je lichaam en zo heb je minder kans op een verhoogde bloeddruk en hartproblemen.

3. Rijk aan gezonde vetten

In noten zitten voornamelijk onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn vetten uit plantaardige producten.  Door het eten van noten daalt je cholesterolgehalte en daarmee verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Dit in tegenstelling tot producten die voornamelijk verzadigde vetten bevatten, die verhogen juist je cholesterolgehalte.

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de ene soort meer onverzadigde vetten bevat dan de andere soort. Hazelnoten, walnoten of amandelen bevatten bijvoorbeeld meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten of pinda’s.

4. Een boost voor je dagelijkse voeding

Noten zijn niet alleen goed voor je hart en bloedvaten, ze bevatten ook andere belangrijke voedingsstoffen. De meeste noten bevatten vitamine E, magnesium en eiwitten. Veel van deze voedingsstoffen zijn antioxidanten die goed zijn voor je haar, huid en nagels.

5. Smaakmakers, geen dikmakers

Of je noten in je yoghurt doet, op een boterham smeert, door je salade doet of als tussendoortje eet maakt niet uit. Het is allemaal lekker en gezond. Het is wel handig om de hoeveelheid in de gaten te houden, noten zijn wel erg calorierijk. De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks minimaal 15 gram ongezouten noten te eten. Afhankelijk van je doel zou ik zeggen eet 15 tot max. 40 gram per dag, dan ben je goed bezig!

Tips bij het eten van noten:

  • Ongeroosterde noten zijn het meest gezond. Belangrijke voedingsstoffen gaan namelijk verloren bij roosteren of branden van noten.
  • Eet noten regelmatig en in kleine porties. Neem geen handje, maar meet af met een eetlepel. Het éne handje is namelijk groter dan het andere …
  • Eet noten zo vers mogelijk, dan bevatten ze de meeste voedingsstoffen. Het lekkerst zijn ze van een speciale notenbar ..
  • Door licht en lucht kunnen noten sneller hun smaak verliezen, bewaar ze daarom niet te lang en hou ze droog en goed afgesloten (neem dus geen té grote voorraad … 😉  )
  • In verband met je bloeddruk eet je uiteraard bij voorkeur ongezouten noten.
Bron: Gezondheidsnet, Voedingscentrum