Overgewicht is ongezond, dat weten we best.

Maar alleen een buikje is óók ongezond, zelfs als je niet te zwaar bent. Waarom zou je vet op de buik moeten bestrijden en hoe doe je dat?

Overgewicht of een teveel aan buikvet kan het gevolg  zijn van: hormonen die uit balans zijn, ongezonde  leefstijl, medicijngebruik of ziekte.

In de meeste gevallen is overgewicht of overtollig buikvet terug te voeren tot één van deze drie oorzaken: te veel eten, te weinig eten of verkeerd eten. 

Heel weinig gaan eten om af te vallen is het principe van veel diëten. Het lijkt logisch, maar het is de meest gemaakte fout bij afvallen!

Waarom geeft een dieet geen blijvend resultaat?

  1. Je lichaam wordt zuinig met het verbranden van de energie. Je verbranding gaat dus omlaag. Na het afvallen krijg je de verloren kilo’s meestal met rente terug.
  2. Je kunt het niet lang volhouden, omdat je honger krijgt. Vaak werk je eetbuien hiermee in de hand.
  3. Je lichaam krijgt niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven.

Eet voldoende en zorg goed voor je lichaam

Voldoende eten om af te vallen is dus verstandig. Het klinkt tegenstrijdig, maar het is wel de oplossing. Als je gewicht wilt verliezen kun je natuurlijk ook weer niet teveel eten. Ik kijk graag met je mee en maak voor jou een persoonlijk plan dat aansluit bij jouw smaak en voorkeuren. Ik bereken wat je nodig hebt en hoe je het beste kunt afvallen.

Leer hoe je lichaam werkt en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Dan volgt een gezond gewicht vanzelf. En … je hebt een goede basis om de rest van je leven mee verder te kunnen met een gezond gewicht!
Wat is buikvet eigenlijk?

Ons lichaam slaat vetten op twee verschillende manieren op. Ten eerste direct onder de huid van de dijbenen, heupen, billen en de buik. Dit onderhuids vet is het vet dat we zien: hoe meer je ervan hebt, hoe dikker je bent. Maar ook dieper in het lichaam wordt vet opgeslagen: rond het hart, de longen, de maag, de lever… Dit heet visceraal vet, ofwel orgaanvet. Je ziet het niet en je voelt het niet, maar is erg ongezond als je er te veel van hebt.

Buikomvang

Wat heeft de buikomvang daarmee te maken? Heel simpel, een buikje is een aanwijzing dat er behalve op de buik ook rond de organen te veel vet is opgeslagen. Het goede nieuws is: als je het buikje vermindert, wordt ook de hoeveelheid orgaanvet minder.

Visceraal vet 

Visceraal vet heeft zeker een functie. Het werkt als beschermlaagje voor onze organen. Orgaanvet wordt pas een probleem als er te veel van is. Want dit vet produceert ook diverse stofjes, zoals vetzuren, hormonen, ontstekingseiwitten en eiwitten die de stofwisseling beïnvloeden. Te veel orgaanvet, betekent dus ook te veel van deze stofjes en dat geeft weer een hoger risico op hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Daarbij komt dat door het teveel aan vet de organen zélf minder goed gaan functioneren. Neem de lever bijvoorbeeld. Die heeft een ontgiftende functie en helpt bij de vertering van vetten. Een ‘te vette’ lever ontgift minder goed en produceert ook nog eens te veel van het ongezonde LDL-cholesterol.

Meet je risico

Niet alleen mensen met overgewicht, ook 40% van de mensen met een gezond gewicht hebben teveel visceraal vet. Je kunt dit laten meten met behulp van een echo, een MRI of een speciale weegschaal. Maar er is een simpelere methode: pak een meetlint en check je buikomvang, of liever gezegd je tailleomvang:

1. Plaats één vinger op het heupbeen en één onderaan de ribben. De taille ligt tussen deze twee punten. Bij de meeste mensen is dat ter hoogte van de navel.
2. Sta rechtop en leg het meetlint rond het lichaam ter hoogte van de taille, parallel aan de vloer.
3. Adem uit zoals altijd, en lees de meting af.

Voor vrouwen geldt een verhoogd risico op ongezond orgaanvet als de tailleomtrek meer is dan 80 cm en bij mannen zou de omtrek van de taille niet meer moeten zijn dan 94 cm.

Tips om buikvet te bestrijden:

  1. niet minder, wel anders eten
  2. kies voor voeding met voldoende vezels en gezonde vetten
  3. bewegen, bewegen, bewegen … dat zorgt voor meer spierweefsel en een hogere verbranding
  4. voldoende slapen
  5. let op stress, want bij stress zorgt de aanmaak van cortisol ervoor dat vet verbranden niet lukt

 

Bron: Gezondheidsnet