Inspiratietips gezond snacken!

 1. Fruit in alle variaties. Appel, sinaasappel, mandarijn, druiven, pruimen, kiwi, banaan, aardbeien en meloen. Trek je niets aan van fabeltjes dat bepaalde fruitsoorten (zoals banaan en druiven) veel calorieën en suiker bevatten. De ene fruitsoort bevat inderdaad meer suiker dan de andere, maar het gaat er vooral om dat je fruit éét en dat je hierin volop varieert! Iedere soort heeft zijn eigen vitamines.
 2. Groenten. Rauwe groente, zoals worteltjes, kerstomaatjes, radijsjes, komkommer, rettich en paprikareepjes kun je vrijwel onbeperkt eten
 3. Een handje gedroogd fruit, zoals rozijnen, cranberry’s, pruimen, vijgen of dadels. Er bestaat ook ‘chips’ van gedroogd fruit of groenten. Let er dan wel op dat je kiest voor de pure, gedroogde variant en niet voor de gefrituurde!
 4. Noten. Een handje noten is super gezond! Noten zitten vol eiwitten, gezonde vetten, vezels en vitamines. Ze leveren wel veel calorieën, dus als je wil afvallen is het verstandig je te beperken tot één handje (of eetlepel, want hoe groot is jouw handje?). Noten zijn ook heerlijk in combinatie met gedroogd fruit (denk aan studentenhaver)
 5. Rijstwafels. Deze kun je af en toe beleggen met wat honing, jam of vers fruit voor de zoete trek. Voor de hartige trek heerlijk met een plakje zalm, kaas of avocado.
 6. een volkoren cracker. Beleg met een beetje geitenkaas en een tomaatje of besmeer met wat notenpasta. Prima tussendoortje voor de stevige trek.
 7. Een roggebroodje besmeerd met hüttenkäse (evt. gemengd met tonijn oid) op smaak gebracht met een beetje peper en zout
 8. Een boterham met mager beleg en plakjes komkommer
 9. Een portie (magere of halfvolle) zuivel (melk, karnemelk, yoghurt of kwark). Zuivel is rijk aan eiwitten en deze stillen je trek enorm. Kies voor pure producten en niet voor zuivel waaraan al fruit, suiker en zoetstoffen zijn toegevoegd. Geniet van de naturel smaak of voeg zelf fruit, noten of wat honing toe.
 10. Zelfgemaakte smoothie van yoghurt met fruit en/of groente. Beperk hier wel de hoeveelheid fruit. Fruit maakt het lekker zoet en dus ook suikerrijk!
 11. Een plak zelfgemaakt bananenbrood. Via de link kom je bij mijn recept van het bananenbrood: een echte topper! Dit is een voorbeeld van hoe ik mijn bananenbrood maak. Ook hier valt weer volop mee te variëren natuurlijk. Er zijn verder natuurlijk heel veel recepten te vinden op internet, de ene wat gezonder dan de andere. Bewaar de kant-en-klaar verpakte koeken liever als uitzondering, deze bevatten erg veel suiker en vaak zout.
 12. Hartige hapjes, zoals olijven, (half)gedroogde tomaatjes, plakje kipfilet met een augurkje of een hardgekookt eitje.
 13. Kop zelfgemaakte groentesoep
 14. Volkoren knäckerbrod met hummus en tomaat
 15. Zelfgemaakte smoothie van frambozen, stukje banaan en magere yoghurt

Laat het je smaken!