Het schap met ‘tussendoorkoeken’ in de supermarkt wordt steeds uitgebreider. Je hebt koeken met rozijnen, noten, fruit, een yoghurtlaagje, met volkorenmeel, met spelt, met quinoa… Het kan niet op! Veel ouders geven hun kinderen gemakkelijk deze ‘verantwoorde’ tussendoortjes mee naar school of stoppen zelf zo’n handig pakje in hun tas. Eén ding hebben deze koeken met elkaar gemeen: ze hebben een gezond imago…  Hoe terecht is dat?

Bloem, suiker en calorieën

Eerlijk gezegd valt het best tegen hoe gezond ze zijn. Want de basis van de meeste koeken is bloem en suiker. Deze koeken zijn vaak per twee of drie stuks verpakt en meestal eet je dat ook gelijk op. Je neemt meestal niet één koekje uit de verpakkng. Omdat je er zoveel van eet, levert dat ook gelijk veel calorieën natuurlijk. Een pakje tussendoorkoeken bevat al snel zo’n 150 kilocalorieën. Voor kinderen is dat ongeveer al 10 procent van de dagelijkse energiebehoefte. En voor een volwassen vrouw met een gemiddelde energiebehoefte telt dat ook behoorlijk mee.

Met quinoa, spelt of bosbes

Producenten proberen natuurlijk hun koeken zo gezond mogelijk te laten lijken. Ze zetten op de verpakking dat juist hún koeken hippe ingrediënten bevatten, zoals spelt, amandel, bosbes of quinoa. In dat geval is het handig om de etiketten eens kritisch te bekijken. Het kan namelijk zomaar zijn dat er bijvoorbeeld maar een spoortje quinoa in de koeken zit. Quinoa is een duur ingrediënt, ook voor de fabrikant.

Daar heeft de Consumentenbond ook al eens voor gewaarschuwd. Zij vonden bijvoorbeeld bosbeskoeken waarin 1/10 bosbesje per koek zat! Of in een heel gezond ogende reep bleek maar liefst 30 procent suiker te zitten.

Zonder toegevoegde suiker, bevat alleen natuurlijke suikers

Hoe zit het met koeken waarop staat ‘zonder toegevoegde suiker’ of met ‘natuurlijke suikers’? Vaak bevatten deze koeken gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen of appel. Lijkt gezond, maar per saldo bevat zo’n reep toch veel suiker wat je lichaam allemaal moet verwerken.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om niet meer dan 10 procent van je dagelijkse calorie-inname uit toegevoegde suikers te halen. Nog beter is 5 procent. In grammen is dat voor een volwassene 25 gram per dag. Eet je regelmatig van die ‘gezonde’ tussendoorkoeken, dan ga je gemakkelijk over dat advies heen.

Neem gewoon één koekje

Is er dan helemaal niks goed aan deze ‘gezonde’ koeken? Niet heel veel inderdaad, maar je kunt het ook positief bekijken. Er zijn tussendoorkoeken die vaak iets minder suiker en meer vezels dan bijvoorbeeld eierkoeken, biscuitjes of stroopwafels. Maar denk niet dat je gezonder wordt van het eten van deze ‘gezonde’ voorverpakte tussendoorkoeken. Kies liever voor een stuk fruit of een klein handje noten.

Geef je je kind graag iets mee, verdeel het pakje koekjes over een aantal keer. Of nog beter: geef een appel, banaan, mandarijn, bakje druiven of ‘snoepgroenten’ mee.

Kijk op het etiket

Benieuwd wat er in jouw favoriete koek zit? Bekijk het overzicht hieronder (Bron: Eetmeter, Voedingscentrum).

Staat jouw reep er niet tussen, dan kun je deze informatie zeker op de verpakking van jouw favoriete koeken vinden (Bron: Gezondheidsnet)

Koek Kilocalorieën per pakje Koolhydraten (meest suikers)
Evergreen Crunchy 150 23
Evergreen bosvruchten 163 29
Hero B’tween Graanreep 111 19
Liga Milkbreak 178 25
Mueslireep 108 13
Snelle Jelle 170 38
Sultana Yofruit 144 26
Sultana Crunchers 144 25