Het leven is een groot intervalfeest

Van intervallen word je sterker

Drie keer per week loop ik ’s ochtend een rondje hard. Voor mij een heerlijke start van de dag. Ik varieer regelmatig in mijn trainingen. In route, in kilometers of in tempo. Er is van alles mogelijk om het uitdagend te houden. Zo heb ik vanochtend een intervaltraining gedaan waarbij ik ‘minuutjes’ heb gelopen. Wat zoveel betekent als: 10 minuten inlopen, dan 20 keer 1 minuut vol tempo gevolgd door 1 minuut rustig dribbelen en 10 minuten rustig uitlopen. 20 x uit mijn comfortzone. Is dat pittig? Ja. Is dat prettig? Niet altijd. Word ik er sterker van? Ja. Word ik er blij van? JA! Als je gaat intervallen word je beter, sterker, krachtiger en blijer. En hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het gaat.

Intervallen in het dagelijks leven kan spannend zijn

Tijdens het lopen realiseerde ik me dat het in het dagelijkse leven eigenlijk niet anders werkt. Ik herinner me dat ik op 18 jarige leeftijd ben gestopt met een studie, omdat ik een presentatie moest houden. Dat ging ik echt niet doen: voor de klas mijn verhaal vertellen. Ik blokkeerde volledig en heb het ook echt niet gedaan. Hoe jammer ik het ook vond (en mijn ouders ook), ik ben gestopt met mijn studie!

Bouw je interval rustig op

Doordat gezonde leefstijl een hot item is bij bedrijven en kantoren word mij regelmatig gevraagd of ik een presentatie wil geven over gezonde voeding en leefstijl. Op zich niet zo’n rare vraag aan iemand met een praktijk voor voedingsadvies. Ik voelde me ook altijd zeer vereerd en toch hield ik dit een aantal jaren geleden af. Was blijkbaar nog altijd te spannend. Ik moest te ver uit mijn comfortzone, terwijl ik diep in mijn hart super graag die presentatie wilde geven. Ik zag het al helemaal voor me, wilde graag mijn kennis en ervaring delen. Mensen informeren, stimuleren en enthousiasmeren om doelen te bereiken. Maar ik durfde niet. Ik ben gaan oefenen en oefenen en oefenen. Op de basisschool in groep 7 was een project over gezond eten. Als moeder met een praktijk voor voedingsadvies werd mij uiteraard gevraagd of ik iets over gezonde voeding wilde komen vertellen. Ik heb het gedaan, maar als ik nu heel eerlijk ben vond ik zelfs dat spannend. Hoe bizar: kinderen in groep 7 zijn 11 jaar! Het bleek wel een mooie eerste stap. En zo ben ik iedere keer een stapje verder buiten mijn comfortzone gegaan. Ik heb mijn ‘ interval’ rustig opgebouwd. Een cursus met 4 deelnemers, een presentatie over sportvoeding aan mijn vertrouwde marathongroepje, een cursus met 8 deelnemers enzovoort enzovoort. Tot ik afgelopen januari werd uitgenodigd om voor een groep van 60 medewerkers van de Rabobank in Breda een inspirerende bijeenkomst te organiseren in het kader van vitaliteit. Spannend? Een gezonde spanning hoort erbij. Maar ik heb genoten. Omdat ik mocht vertellen over mijn passie. Maar vooral omdat ik merkte dat ik het leuk vond om voor een groep te staan. Ik was relaxt, er was leuke interactie en kreeg enthousiaste reacties. Eindelijk, na zoveel jaren, is het gelukt mijn (onnodige) angst voor presenteren te overwinnen. Door steeds maar weer te oefenen, door iedere keer een stapje buiten mijn comfortzone te gaan en door steeds te kiezen voor iets wat ik diep van binnen heel graag wilde. Intervallen in mijn dagelijkse leven bleek voor mij een waardevolle investering, zowel voor mij persoonlijk als voor mijn praktijk. Steeds vaker word ik nu gevraagd voor groepen op locatie een workshop of training te organiseren. En ik vind het super leuk!

Buiten je comforzone maak je progressie

Dit hele verhaal over stapjes buiten je comfortzone zetten, oefenen en kiezen voor iets wat je diep van binnen heeeel graag wil staat eigenlijk synoniem voor het hele leven. Je zet stappen, je wordt sterker en krachtiger als je je regelmatig buiten je comfortzone begeeft. Het maakt niet uit op welke vlak. Dit geldt ook voor gezonde voeding en leefstijl, een gezond gewicht, afvallen of emotie-eten. Als je bereid bent om je af en toe buiten je comfortzone te begeven, ga je stappen zetten. Hoe groot of hoe klein deze stappen zijn maakt ook niet uit. Ik ben gevallen en steeds weer opgestaan, ik heb geoefend en steeds gekozen voor iets wat diep van binnen belangrijk voor mij was en is. En dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu plezier heb in wat ik doe en wat ik al die tijd heel graag wilde. Dat kan jij ook, dat weet ik zeker!

Bewustwording, kennis én gedrag

Natuurlijk gaat het ook over bewustwording en over kennis. Als je je niet van iets bewust bent kun je het niet veranderen. En als je de kennis niet hebt, kun je deze niet toepassen.  Maar het gaat vooral over de bereidheid stapjes buiten je comfortzone te zetten. Iedere keer, stap voor stap, oefenen, ervaren, vallen en weer opstaan. En steeds weer kiezen voor iets wat je diep van binnen zooo graag wil, hoe spannend dat ook is. Gewoon een goed opgebouwde intervaltraining dus!

Vragen of een steuntje in de rug?

Heb je vragen of kun je een steuntje in de rug gebruiken? Neem gerust contact op. Ik zie het als een uitdaging om samen met jou je doel te bereiken. Stap voor stap, want ik ben ervan overtuigd dat jij het ook kunt!