het hamsterwiel van de carrierevrouw

Je kent het wel … al die stemmetjes in je hoofd. ‘Ik heb zo’n zin in chocola … nee, mag niet … word ik dik van…. Ja, maar het is zo lekker… Nee, niet doen,…. ja, maar …! En zo gaat het maar door in je hoofd … blablablablabla …
Nou, daar gaat deze blog over … + 3 tips om hiermee om te gaan👇🏼
….Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ‘Ik ben Suus, ik ben een hamster en ik woon in je hoofd. Ik ben een onderdeel van je brein’.
 
‘Waarom woon ik in je hoofd? Omdat ik een hele belangrijke taak heb. Ik regel namelijk jouw lichaamstemperatuur, ademhaling, hartslag, jouw honger- en dorstgevoel en nog véél meer.
 
Niet geheel onbelangrijk allemaal.
 
Ik werk 24 uur per dag, dus ben best druk. Ik zorg goed voor je en dat doe ik met alle liefde. Als tegenprestatie verwacht ik alleen wél dat jij aardig voor mij bent. Ik kan heel veel van je hebben, maar waar ik echt niet van hou is van honger. Daar kan ik niet mee dealen, dus zorg ervoor dat je altijd een extra voorraadje voor mij hebt. Als jij lekker ‘hamstert’ ben ik snel tevreden.
 
Doe je dat niet en ga je op dieet waardoor ik honger krijg, dan zet ik jouw systeem gewoon wat langzamer, zodat jij met minder energie toekunt en ik lekker voldoende eten heb.
 
Ik werk graag samen met jouw prefrontale cortex en jouw limbisch systeem. Slim van mij, want zij bepalen namelijk jouw gewoontes en gedrag. Makkelijk door mij te beïnvloeden, handig he …. ‘.
 
Het klinkt misschien wat kinderachtig, maar dit is wel hoe het systeem in je hoofd werkt.
 
Voorbeeld:
Je baalt van jezelf. De hele dag heb je je keurig aan je dieet gehouden. Alles goed afgemeten, overal de ‘light’ versie van, geen tussendoortjes. Crackertje in de ochtend, boterhammetje als lunch en toe het eindelijk tijd was voor de avondmaaltijd moest je je tevreden stellen met een stukje magere vis en wat groente. Eerlijk gezegd ging je met trek van tafel, maar ja, alles voor het goede doel.
 
Totdat je ’s avonds op de bank gaat zitten. Je man neemt een koekje, en nog één, en nog één … En jij mag niks, want oh oh, je bent op dieet. Jouw dieetboek zegt precies wat jij nodig hebt, dus niet zeuren, genoeg is genoeg.
 
Maar zo voelt het niet ….
 
Wat zou je nu graag een koekje pakken. Gewoon één, even voor de smaak ….
 
Je loopt naar de keuken ….
 
En weer terug naar de bank ….
 
En weer naar de keuken …
 
En naar de bank …
 
Totdat jouw Suus (het stemmetje in je hoofd) harder roept dan jijzelf ….
Want Suus heeft honger en hongerige hamsters fop je niet. Dus je gaat overstag en eet dat pak koekjes leeg ….
 
Hoe fijn zou het zijn als je niet steeds tegen Suus hoeft te vechten. Dat je niet steeds met dat stemmetje in je hoofd in gesprek hoeft, terwijl je eigenlijk op voorhand weet dat dat irritante stemmetje toch altijd wint.
 
Het is als het eeuwige hamsterwiel … je blijft rondjes draaien in je eigen cirkeltje en bent iedere keer weer terug bij af.
 

3 tips om vrienden te sluiten met jouw Suus:

 
1. Honger jezelf niet uit.
Als Suus merkt dat je te weinig eet, komt ze in opstand. Is het niet vandaag, dan toch morgen ….
 
2. Leer luisteren naar je lichaam. Verbind je met jezelf …
Op het moment dat je dat echt kan, weet je altijd of en wanneer je voldoende hebt gegeten. Waardoor je je niet ‘overeet’ en er dus automatisch een gezond gewicht volgt.
 
3. Zoek af en toe het gesprek met Suus op.
Suus is soms ook nogal een typetje van wie het hardst roept heeft gelijk …. Ga daarom af en toe bewust met haar in gesprek. Zo ervaar je dat Suus het echt niet altijd bij het rechte eind heeft … en jij dus niet naar haar hoeft te luisteren.
 
Met welke tip ga jij als eerst beginnen?
Meer weten over hoe je uit jouw hamsterwiel kunt ontsnappen en hoe je een leefstijl vanuit zelfzorg kunt ontwikkelen met een fitter, gezonder en slanker resultaat? Dan kom ik graag met je in gesprek. Maak een afspraak via mijn online agenda voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.