Handleiding weekmenu’s Fit&Gezond

Om je te ondersteunen makkelijk gezonde keuzes te maken, zodat je je lekker fit voelt en op een gezonde en effectieve manier gewicht kunt verliezen, heb ik drie weekmenu’s Fit&Gezond gemaakt. De komende drie weken ontvang je iedere week een mail waarin je het weekmenu voor de komende week kunt downloaden.

Om ervoor te zorgen dat je de weekmenu’s makkelijk en effectief kunt inzetten vertel ik je eerst graag wat meer over het hoe en waarom.

Maak het makkelijk

Zoals je wellicht weet vind ik over het algemeen dat eten vooral #lekker #snel en #gezond moet zijn. Daarom gebruik ik eigenlijk voor alle maaltijden producten die je zo in de supermarkt kunt kopen.

Je kunt de weekmenu’s letterlijk te volgen, maar voel je ook vrij om ze als leidraad te gebruiken. Aan jou de keuze!

Mijn visie

Gezond eten of afvallen is een leuk! Althans, dat zou het moeten zijn lijkt me. Daarom adviseer ik geen strenge diëten, waarbij je bepaalde producten zouden moeten vermijden, omdat deze niet binnen je dieet zouden passen. Zoals bijvoorbeeld bij een streng koolhydraatarm, eiwitrijk of één of ander crashdieet.

Soms moet iemand helaas ‘op dieet’ vanwege een fysiek probleem, zoals een diabetespatiënt of iemand met een glutenintolerantie. In dat geval is het een ‘noodzakelijk kwaad’ om een dieet te volgen. Maar een dieet is niet per definitie gezond.

Gelukkig geldt voor het merendeel van ons dat we gezond zijn. En gezonde mensen moeten niet ‘op dieet’ willen. En al helemaal niet om snel even wat kilo’s te verliezen. Die krijg je vaak met rente terug. Gezonde mensen hebben baat bij gezond en lekker eten, met een goede verdeling en in de juiste hoeveelheden. Dan wordt afvallen een feestje!

Zo word je fit en ga je overtollige kilo’s te lijf

De komende drie weken ga je back to basics. Je gaat namelijk drie maaltijden per dag eten: een goed ontbijt, een lekkere lunch en voedzame avondmaaltijd. Je skipt dus even alle tussendoortjes!

Moeilijk? Nee hoor, let maar op. De maaltijden zijn zo samengesteld dat je tussendoor geen trek hebt. Iets wat bij veel diëten wel het geval is. En wanneer je geen trek hebt, wordt het een stuk eenvoudiger om verleidingen te weerstaan. Met als resultaat dat je aan het einde van de dag een hoop calorieën hebt bespaard en je je lichaam meer rust hebt gegeven. Met drie maaltijden eet je meestal minder calorieën dan je verbruikt en dat is de enige manier om gewicht te verliezen!

Gezond afvallen

Om op een gezonde manier af te vallen ben ik uitgegaan van een gemiddelde calorie-inname van 1.500 per dag voor dames. Voor mannen geldt dat ze van nature iets meer nodig hebben en heb ik de menu’s aangevuld met extra opties tot zo’n 1.800-2.000 calorieën per dag. Dit is een hoeveelheid waarbij je de belangrijke voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt en je door de samenstelling van de maaltijden geen hongergevoel zult hebben. Wellicht zijn de maaltijden iets groter dan je gewend bent. Daar heb ik uiteraard over nagedacht. Als je zorgt dat je tijdens de maaltijden voldoende eet, kun je gemakkelijker overbruggen tot de volgende maaltijd.

Geen afvaldoel, maar is fit worden je ambitie?

Ook dan kun je de weekmenu’s Fit&Gezond prima volgen. Bij iedere maaltijd of recept staan extra opties aangegeven hoe je eenvoudig de betreffende maaltijd kunt uitbreiden. Mannen kunnen standaard voor de extra optie kiezen, omdat zij van nature wat meer voedingstoffen nodig hebben.

Ben je een dame zonder afvaldoel, dan maak je gebruik van de extra opties. Gebruik deze optie wanneer je de weekmenu’s volgt omdat je toe bent aan wat meer energie en lekker en gezond wilt eten. Het is makkelijk en zo weet je zeker dat je goed bezig bent.

Rust en vetverbranding

Zoals gezegd skippen we de komende drie weken bewust de tussendoortjes. Niet alleen om calorieën te besparen, ook om je lichaam tussen de maaltijden door rust te geven, zodat je niet steeds pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel hebt. Zo komt je lichaam makkelijker toe aan vetverbranding. Daarnaast hoef je ook niet steeds na te denken wat je nu weer voor gezonds tussendoor gaat eten. Gewoon niet, ook dat geeft rust!

Hoeveel calorieën bevat een maaltijd?

Het ontbijt bevat tussen de 300-400 calorieën, de lunch 400-500 en de avondmaaltijd zo’n 500-600 calorieën. Bij elkaar opgeteld komen we dus gemiddeld genomen op 1.500 calorieën per dag. Voor mannen dus iets je meer. In de weekmenu’s staat bij ‘extra optie’ aangegeven wat je als man (of vrouw zonder afvaldoel) extra kunt nemen.

Wees flexibel

De weekmenu’s zijn echt super gevarieerd. Dat heb ik bewust gedaan, omdat variatie tenslotte de basis is van een gezond voedingspatroon. Hiermee wil ik je laten zien dat er binnen een gezond eetpatroon een hoop mogelijk is. En dit is nog maar een greep uit mijn voorbeelden 😉 Bepaal zelf wat je wanneer lekker vindt en maak hierin een keuze voor iets wat op dat moment het beste bij je past.

Eigen gewoontes zijn prima te combineren

Ben je gewend dagelijks te ontbijten met kwark en wil je dit niet veranderen? Geen probleem. Kies een ontbijt uit de weekmenu’s wat je bevalt en varieer dan lekker met de ingrediënten. De ene keer kies je bijvoorbeeld walnoten en sinaasappel door je kwark en een andere keer kies je voor stukjes peer en wat hazelnoten.

Vind je het niet handig om naar je werk als lunch een salade mee te nemen? Of eet je liever brood in plaats van yoghurt? Kies een lunch die past bij het moment en varieer weer met de ingrediënten of het broodbeleg.

Als je wilt afvallen, is het wel de bedoeling dat je de richtlijnen qua hoeveelheid calorieën per maaltijd aanhoudt!

Onderling wisselen is oké

Alle maaltijden bevatten lekker veel vezels, vitamines, voldoende eiwitten en gezonde vetten. Je kunt daarom zonder problemen de dagen of maaltijden onderling wisselen. Kijk waar je zin in hebt, wat jou het beste uitkomt of wat je in huis hebt!

Persoonlijk contact is belangrijk

Naast het volgen van de weekmenu’s heb je de mogelijkheid je vragen te stellen en ervaringen met mij te delen via email. Heb je een andere smaak en wil je overleggen hoe je een maaltijd of product kunt vervangen? Reply via de mail. Zo help ik je graag weer verder!

Leuk als je me laat weten hoe de weekmenu’s bevallen. Geniet ervan!

Gezonde groet,

Angelique
” Na het volgen van de weekmenu’s ben ik in dit ritme doorgegaan en inmiddels zeven kilo lichter. Dank je wel, voor mij is het een perfecte manier van eten. “

Deelnemer Weekmenu's

TIP: Afvallen is een feestje!


“De mogelijkheid om mijn persoonlijke vragen via email te stellen vind ik een mooie aanvulling op de menu’s en heeft mij enorm geholpen om scherp te blijven. ”

Deelnemer Weekmenu's


TIP: Wees flexibel en maak het jezelf makkelijk!