Krijg grip op emotie-eten

Je wilt héél graag afvallen en hebt weer volop goede voornemens! Gezonder eten, meer bewegen, vaker ontspannen … in het begin gaat dat goed en toch lukt het zelden dit vol te houden. Na een periode van lijnen val je vaak terug in je oude, vertrouwde patroon.

Of

De hele dag heb je je keurig aan je dieet gehouden. Overdag gaat dat goed, want je bent druk met werk, kinderen, boodschappen, sporten … om 9 uur ’s avonds is het dan eindelijk jouw momentje. Rust … Tijd voor … een reep chocola!

Herkenbaar?

Aan de slag met gedrag en emoties

Een blijvend gezond gewicht is méér dan tijdelijk gezond eten en wat meer bewegen. Het gaat over structureel aanpassen van gedrag en omgaan met emoties … en dat blijkt in de praktijk vaak heel lastig. Dat is ook niet zo vreemd natuurlijk, want we zijn allemaal gewoontedieren. 95% van je handelen doe je op de automatische piloot. Gelukkig maar, anders zou je dagelijks niet kunnen doen wat je nu doet.

Verstand en gedachten

Je verstand produceert de hele dag gedachten, bijvoorbeeld:

  • Ik mag nóóit meer chocola, want daar word ik dik van
  • Ik heb net gesport dus een schaaltje chips kan best
  • Vandaag heb ik toch al gezondigd dus dat koekje maakt ook niet meer uit
  • Ik heb het veel te druk om gezond eten te bereiden
  • Ik heb gewoon onvoldoende discipline om af te vallen

Al deze gedachten kunnen je leven behoorlijk bepalen en de kans is groot dat  je volledig vertrouwt op je eigen gedachten. Je verstand zal altijd argumenten vinden waarom je toch kiest voor dat chocolaatje, koekje of die snelle hap. Je kunt niet stoppen met denken. Je kunt wel leren om anders met je gedachten om te gaan!

Effectieve vorm van gedragstherapie

‘Grip op emotie-eten’ is een leefstijlprogramma gebaseerd op Acceptatie en Commitment Therapie (ACT). Dit is een wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van gedragstherapie. Je ontdekt je persoonlijke valkuilen en doorbreekt ingesleten patronen. Stap voor stap ervaar je dat het maken van bewuste en gezonde keuzes makkelijker wordt. Je ontwikkelt een manier van leven die bij jou past en waarmee je jouw gewenste gezonde leefstijl prima volhoudt.

‘Ik ben een emotie-eter!’

‘Ik weet precies waar het aan ligt, want ik ben een emotie-eter!’ is voor mij een veel gehoorde uitspraak. Alsof het een soort excuus is. Maar klopt dit ook? Er zijn heel veel verschillende soorten eters

Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag (NVE)

Emotie-eten is voor velen de meest bekende risicofactor van overeten, maar niet de enige. Daarom werk ik naast de Acceptatie en Commitment Therapie met de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag. Met behulp van deze vragenlijst kan ik drie belangrijke risicofactoren voor overeten in kaart brengen. Ik maak onderscheid tussen emotie-eten, extern eten en lijngericht eten. Op basis van deze uitslag ga ik heel gericht met je aan de slag met mijn praktijkboek ‘Grip op emotie-eten’. Ik geef je inzicht in en bied je oefeningen aan om gedrag te veranderen. Stap voor stap … dat lukt jou ook!