een programma voor gedragsverandering

Je wilt héél graag afvallen en hebt weer volop goede voornemens! Gezonder eten, meer bewegen, vaker ontspannen … in het begin gaat dat goed en toch lukt het zelden dit vol te houden. Na een periode van lijnen val je vaak terug in je oude, vertrouwde patroon.

Of

De hele dag heb je je keurig aan je dieet gehouden. Overdag gaat dat goed, want je bent druk met werk, kinderen, boodschappen, sporten … om half 11 uur ’s avonds is het dan eindelijk jouw momentje. Rust … Tijd voor … een reep chocola!

Herkenbaar? 

 

Aan de slag met gedrag

Een blijvend gezond gewicht is méér dan tijdelijk gezond eten en wat meer bewegen. Het gaat over structureel aanpassen van gedrag en dat blijkt in de praktijk vaak heel lastig. Dat is ook niet zo vreemd natuurlijk, want we zijn allemaal gewoontedieren. 95% van je handelen doe je op de automatische piloot. Gelukkig maar, anders zou je dagelijks niet kunnen doen wat je nu doet.

 

Verstand en gedachten

Je verstand produceert de hele dag gedachten, bijvoorbeeld:

  • Ik mag nóóit meer chocola, want daar word ik dik van
  • Ik heb net gesport dus een schaaltje chips kan best
  • Vandaag heb ik toch al gezondigd dus dat koekje maakt ook niet meer uit
  • Ik heb het veel te druk om gezond eten te bereiden
  • Ik heb gewoon onvoldoende discipline om af te vallen

Al deze gedachten kunnen je leven behoorlijk bepalen en de kans is groot dat  je volledig vertrouwt op je eigen gedachten. Je verstand zal altijd argumenten vinden waarom je toch kiest voor dat chocolaatje, koekje of die snelle hap … Je kunt niet stoppen met denken … je kunt wel leren om anders met je gedachten om te gaan!

 

Effectieve vorm van gedragstherapie

‘Grip op emotie-eten’ is een begeleidingstraject gebaseerd op Acceptatie en Commitment Therapie (ACT). Dit is een wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van gedragstherapie. Je ontdekt je persoonlijke valkuilen en doorbreekt ingesleten patronen. Stap voor stap ervaar je dat het maken van bewuste en gezonde keuzes makkelijker wordt. Je ontwikkelt een manier van leven die bij jou past en waarmee je jouw gewenste gezonde leefstijl prima volhoudt.

‘Ik ben een emotie-eter!’

‘Ik weet precies waar het aan ligt, want ik ben een emotie-eter!’ is voor ons een veel gehoorde uitspraak. Alsof het een soort excuus is. Maar is dit ook altijd zo?

 

Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag (NVE)

Emotie-eten is voor velen de meest bekende risicofactor van overeten, maar niet de enige. Daarom werken wij naast de Acceptatie en Commitment Therapie met de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag. Met behulp van deze vragenlijst kunnen we drie belangrijke risicofactoren voor overeten in kaart brengen. We maken onderscheid tussen emotie-eten, extern eten en lijngericht eten. Op basis van deze uitslag gaan wij heel gericht met je aan de slag. We geven je inzicht in en bieden je oefeningen aan om gedrag stap te veranderen. Stap voor stap … dat lukt jou ook!

 

Wil je meer informatie over ‘Grip op emotie-eten’ of ben je nieuwsgierig of deze manier van begeleiding bij jou past? Neem  dan gerust contact met me op via angelique@fitinbalans.com of bel naar 06 – 51649905.

 

Jouw investering

De kosten voor een begeleidingstraject kunnen -geheel of gedeeltelijk- worden vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering, dus zonder aanspraak te maken op je eigen risico!