Congres Sport & Voeding Papendal
Heel bijzonder … het congres over ‘Sport & Voeding’ bij Sportcentrum Papendal (NOC*NSF). Het hart van de Nederlandse topsporter. Veel wetenschappelijk onderbouwde informatie over de relatie tussen sportprestaties en voeding.
Belangrijkste conclusie
De juiste balans tussen bewegen en voeding zorgt voor betere sportprestaties, meer kracht, een beter uithoudingsvermogen en sneller herstel na inspanning. Met een gebalanceerde basisvoeding is het voor iedere sporter mogelijk voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen!
Sportvoedingspiramide
Een gezonde voeding is de basis van de sportpiramide!

De 1e laag dus. Als het fundament niet in orde is, heeft het geen zin om verder te bouwen.
De 2e laag bestaat uit sportspecifieke voeding. Dit is de voeding die een sporter voor, tijdens of na inspanning neemt. Hierbij horen ook voedingsaanpassingen die je kunt doen om maagdarmproblemen te voorkomen. Ook het aanvullen van vocht en/of koolhydraten tijdens inspanning vallen onder laag 2.
De 3e laag, het kleinste topje dus, bestaat uit voedingsproducten en/of supplementen. Eiwitshakes en pillen bijvoorbeeld. Of deze 3e laag nodig is is maar sterk de vraag. Dit is sterk afhankelijk van het niveau en de doelstelling van de sporter. Het valt hooguit te overwegen als een sporter vegetariƫr is, 2x per dag traint of minder dan 24 uur heeft om te herstellen.
In alle andere situaties is het voldoende om aan te vullen met een gebalanceerde basisvoeding in de juiste verdeling op het juiste moment!