Zeker in deze tijd van Corona heeft gezondheid meer aandacht dan ooit.

Waarom wordt er dan zo weinig aan gedaan?

En dan bedoel ik zowel door de overheid als door (veel) individuen.

In het begin van de crisis kreeg ik heeeel veel ‘paniekvragen’. ‘Hoe kan ik zo snel mogelijk mijn weerstand opbouwen’ en een week later, toen bekend werd dat er toch wel veel mensen met overgewicht op de IC’s lagen, werd de vraag: ‘Hoe kan ik zo snel mogelijk afvallen?’.

Of ik een quickfix oplossing had.

‘Nee, die heb ik niet en die is er niet!’

Een aantal dingen zetten me hierover aan het denken. En al helemaal nu er (zoals ik in de media lees) een reëel risico bestaat op een termijn tweede golf op korte termijn.

Voor mijn gevoel is er in de tussentijd nog niet zo heel veel veranderd voor wat betreft het aanpassen van leefstijl. Terwijl dat wel een enorme impact heeft. Naar mijn mening gaat het zowel over gewoontes en gedrag van individuen als over het beleid van de overheid.

Supermarkten krijgen de pizza’s, zakken chips, kant-en-klaar maaltijden, kratten bier, flessen rosé, lekkere witte bolletjes en toastjes Johma salade  niet aangevuld. Het is vakantie en we dit hebben we toch wel verdiend. Het is onze beloning. Wat overigens ook al het geval was tijdens de eerste crisis: ook toen waren de schappen chips en witte pasta volledig leeg, maar dat terzijde.

Daarnaast doen we ons massaal tegoed aan lekkere biertjes, cocktails, bitterballen en andere borrelhappen op de terrassen. Houd me ten goede, top dat de horeca een kleine inhaalslag mag maken, alleen als het gaat over gezondheid, je fit voelen of afvallen zijn dit niet de meest ideale keuzes.

Wat me ten aanzien van de overheid (overigens al jaren) verbaast is dat het blijkbaar erg ingewikkeld is om gezond eten voor iedereen aantrekkelijker te maken. Ik geloof zeker dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt, maar om nu bijvoorbeeld de BTW op groente en fruit van 6% naar 9% te verhogen vind ik persoonlijk niet handig. Haal dan de BTW eraf en voer een suikertax in. Maar goed, dat zal te simplistisch gedacht zijn van mij.

Een lang verhaal kort:

Om me heen (en wereldwijd) hoor en zie ik veel mensen die ziek (geweest) zijn, risicogroep zijn, angstig zijn om ziek te worden of al onderliggende gezondheidsproblemen hebben. Wat je kwetsbaarder maakt. Dat zorgt vervolgens weer voor stress, onrust, angst, depressieve of negatieve gevoelens. Die ook weer niet bijdragen aan het opbouwen van wat extra weerstand door te kiezen voor een gezonde(re) leefstijl. En laten we de zorgkosten hier nog even buiten beschouwing.

Hoe mooi zou het zijn (mag ik af en toe ook even dromen 😉) als de overheid op korte termijn komt met gedegen voorstellen om op z’n minst gezondere voeding voor iedereen aantrekkelijker te maken en de écht ongezonde voeding wellicht wat duurder, maar op z’n minst minder makkelijk verkrijgbaar te maken.

En/of dat mensen massaal  kiezen voor zichzelf en weer (leren) goed voor zichzelf te zorgen. Zodat ze op termijn een betere weerstand hebben, waardoor het risico dat ze ziek worden aanzienlijk wordt verminderd (en een sneller herstel te verwachten is).

Dat mensen hun eigen risico’s gaan verminderen door ervoor te zorgen dat ze voldoende gezond eten, waardoor ze fitter worden, afvallen, de kans op Diabetes type 2 verminderen, het risico op hart- en vaatziekten verminderen, etc.

Zeg ik nu iets heel geks …??