Eén van de vele manieren om af te vallen is koolhydraatarm gaan eten. Is dat gezond?

Carb cutting of low card wordt het ook wel genoemd. De koolhydraatarme hype uit de sportschool is voor veel mensen normaal geworden. Brood is dan vaak het eerste slachtoffer. Je hebt er iets over gelezen of gehoord en eigenlijk vind je het ook wel een goed idee: lekker makkelijk snel afvallen ….

Wat zijn koolhydraten en wat gebeurt er als je er minder van gaat eten?

Koolhydraten zijn voor je lijf een makkelijke brandstof. Ze worden veel makkelijker verbrand dan vetten of eiwitten. Koolhydraten worden in je spijsverteringskanaal afgebroken tot glucose en komen zo via je dunne darm in je bloed terecht.

Word je dik van koolhydraten?

Eet je koolhydraten dan vul je je lijf met dus eigenlijk met ‘snelle’brandstof. Ze leveren je snel energie. Onder invloed van het hormoon insuline wordt de glucose opgeslagen , waarbij je lever en spieren zijn de voornaamste opslagplaatsen zijn. Zijn je lever en spieren voldoende gevuld, dan wordt de overtollige glucose omgezet in vet en opgeslagen in je vetweefsel. Op deze manier kan een teveel aan koolhydraten dus leiden tot een hoger vetpercentage en een hoger gewicht. Dit is vaak de reden dat mensen ervoor kiezen minder koolhydraten te eten.

Wat vaak wordt vergeten of wellicht niet bekend is, is dat een overschot aan vet óf eiwitten ook zorgt voor gewichtstoename. Alles wat je meer eet dan dat je dagelijks verbruikt zorgt voor een hoger vetpercentage! Dat geldt dus zowel voor koolhydraten, eiwitten én vetten.

Is gewichtsverlies voor jou ook de reden dat je koolhydraatarm eet?

Lees dan even verder.

Vezelarm

Want koolhydraat-arm eten brengt ook wat risico’s met zich mee. Koolhydraten bevatten namelijk veel vezels. Mits je een gezonde keuze maakt natuurlijk. Kies je voor volkorenbrood en andere volkoren graanproducten zoals pasta, rijst of bulgur, fruit, groente en peulvruchten, wat allemaal koolhydraatrijke producten zijn, dan maak je juist een hele gezonde keuze. Deze koolhydraten bevatten namelijk heel veel vezels.

Vezels hebben heel veel voordelen. Een goede darmwerking bijvoorbeeld. Koolhydraat-arm eten kan tot gevolg hebben dat je darmen niet mee zo lekker werken. Met obstipatie, winderigheid en een opgeblazen gevoel tot gevolg. En deze vezels heb je niet alleen nodig voor een goede ontlasting, vezels zorgen er ook voor dat je goed op je eten moeten kauwen, bewuster eet, met smaak eet en meer speeksel aanmaakt waardoor je spijsvertering beter verloopt. En daarnaast voel je je langer verzadigd. Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen 😉

Hoe zit het met sportprestaties

Zoals gezegd zijn koolhydraten een makkelijke (snelle) brandstof voor je lijf. Afhankelijk van hoe actief je bent, heb je dagelijks een bepaalde hoeveelheid koolhydraten nodig. Voor je gezondheid en om lekker veel energie te hebben. Een inspanning is makkelijker vol te houden met wat extra brandstof natuurlijk. En na je inspanning is het handig om de verbruikte energie weer aan te vullen. In dat geval zorgt vooral de combinatie van voldoende koolhydraten en eiwitten voor een optimaal herstel, zodat jij de volgende keer weer lekker kunt trainen.

Meer energie

Eet je echt te weinig koolhydraten, dan kun je je slap of futloos gaan voelen. Je hersenen draaien op glucose (koolhydraten dus). Krijg je hier onvoldoende van binnen dan wordt concentreren lastiger en ben je sneller afgeleid. Gewoon, omdat je brandstof mist.

Afbraak spieren

Bij een extreem tekort aan koolhydraten gaat je lijf zelf op zoek naar brandstof. Naast vetten wordt er ook brandstof gehaald uit je eigen spieren. Je ‘eet’ als het ware je eigen spiermassa op. Niet gezond en niet bevorderlijk voor je spieropbouw.

Onverhoopt meer calorieën

Als je minder koolhydraten gaat eten, ga je automatisch meer eiwitten en vetten eten. Vet bevat 9 kcal per gram en koolhydraten en eiwitten 4 kcal. Het kan dus voorkomen dat je totale calorie-inname dus hoger uitpakt, zonder dat je het door hebt. En, zoals eerder aangegeven, meer calorieën eten dan je verbruikt betekent ook een toenemend gewicht.

Je kunt koolhydraten ook verantwoord minderen

Is het dan altijd slecht om minder koolhydraten te eten? Nee, zo zwart-wit is het niet. Minderen van koolhydraten kan prima werken om gewicht te verliezen. De vraag is meer hoeveel calorieën je dagelijks eet en of je bereid bent keuzes te maken in welke soort koolhydraten je eet. Als je wilt afvallen, kun je best wat minderen met koolhydraten. Maar minder dan koek, snoep en witbrood bijvoorbeeld. Koolhydraten helemaal ‘schrappen’  kan echt negatieve effecten hebben.

Kies voor een gebalanceerd voedingspatroon wat je kunt volhouden 

En naast het feit dat je nu koolhydraatarm eet en er waarschijnlijk van geniet, denk ik dat je dit niet de rest van je leven wilt of kunt volhouden. Een gebalanceerd, gevarieerd gezond voedingspatroon wat echt bij je past en wat je ook op termijn vol kunt houden is dan zinvoller lijkt me. Ik kan hier over percentages, verhoudingen en grammen gaan schrijven, maar dat lijkt me niet zo nuttig. Je eet niet in percentages, je eet eten toch?! Ik kan je wel leren wat gezond, gebalanceerd eten is.

Welke koolhydraten kies je?

Ik vind het vooral belangrijk dat je gezond, gevarieerd en met smaak eet. Gebruik dus je gezonde verstand. Naast eiwit en vet heb je koolhydraten gewoon nodig en passen ze perfect in een gezond voedingspatroon.

Eet lekker van de gezonde varianten, de onbewerkte koolhydraten, zoals volkoren graanproducten, groente en fruit, alleen niet méér dan dat je nodig hebt. En laat de bewerkte, suikerrijke producten zoals koek, snoep, witbrood, en witte pasta zoveel mogelijk staan.

Geniet van lekker eten!

Heb je hier nog vragen over, wil je afvallen, aankomen of meer energie krijgen? Neem even contact op dan kijken we samen hoe ik je op weg kan helpen!