Bezig met het Stoppen met roken stappenplan of al gestopt?

Dan mag je trots zijn op jezelf! Het is de beste stap voor je gezondheid die je kunt zetten. Maar van de extra kilo’s die er nu bij kunnen komen, word je misschien minder blij. Daarom hierbij wat tips voor je.

Gezond bezig

Ongeveer 4 op de 5 ex-rokers komen aan na het stoppen. De hoeveelheid kilo’s varieert, maar ligt zo ongeveer tussen de 2 tot 6 kilo. Dit gebeurt meestal in de eerste weken of maanden na het stoppen. Na ongeveer 6 maanden stabiliseert je gewicht weer. Het is gewoon een natuurlijk proces. Natuurlijk kun je hiervan balen, maar het is goed je te realiseren dat stoppen met roken ondanks een lichte gewichtstoename veel gezonder is dan niet stoppen. Je bent dus sowieso goed bezig!

8 tips om je gewicht onder controle te houden na het stoppen

 1. Kom in beweging
  Daardoor versnelt je stofwisseling en verbrand je meer calorieën. Daarnaast kan het een fijne afleiding zijn.
 2. Luister naar je lichaam
  Heb je wel echt honger of zijn het nog ontwenningsverschijnselen die je probeert te verdoezelen?
 3. Hou je vast aan je strategie
  Heb je last van ontwenningsverschijnselen? Pak je stappenplan erbij: je hebt van te voren nagedacht wat je gaat doen. Drink een glas water, bel een vriend, lees een boek, ga tuinieren of loop even naar buiten.
 4. Eet gezond
  Zorg voor een goede basisvoeding met voldoende volkorenproducten, fruit en groenten. De vezels die hierin zitten, geven je langer een gevuld gevoel en stimuleren je stoelgang (net als voorheen nicotine deed).
 5. Sla gezonde snacks in voor tussendoor
  Krijg je de neiging te gaan snoepen, kies dan liever voor iets gezonds. Rauwkost met wat hummus bijvoorbeeld, een zakje worteltjes of bakje snoeptomaatjes, een schaaltje kwark met vers fruit, een cracker met rookvlees of plakjes banaan of aardbei of neem een handje studentenhaver.
 6. Poets regelmatig je tanden
  Dit is dubbel plezier! De trek in een sigaret én in eten nemen hierdoor af.
 7. Hou eens een eetdagboekje bij
  Noteer alles wat je eet en drinkt. En schrijf ook op wanneer je iets neemt om een sigaret te compenseren.
 8. Pas op met alcohol
  Het levert niet alleen aardig wat calorieën, door de alcohol worden ook je remmingen minder. Daardoor eet je vaak meer en kom je ook makkelijker in de verleiding een sigaret op te steken.

Tot slot
Wees absoluut trots op jezelf! Raak niet gefrustreerd als er toch wat gewicht bij komt. Je bent voor je gezondheid echt goed bezig!

Bron: PuurGezond