Er wordt wel gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Te weinig lichaamsbeweging is inderdaad niet gezond en je wordt er ook niet fitter van. Daarnaast vermindert een lekker actief leven de kans op het krijgen van gezondheidsklachten, zoals bijvoorbeeld hartklachten en diabetes. Iedereen weet het, maar toch wordt er massaal te weinig bewogen.

Een aantal tips om dagelijks toe te passen.

1. Neem de trap

De bekendste en misschien wel de makkelijkste manier om aan meer beweging te komen: neem de trap. Laat vanaf nu alle roltrappen en liften links liggen. Spreek met jezelf af dat als er een trap is deze ook te nemen.

2. Wandelen in je lunchpauze

Maak je beweegpatroon inzichtelijk, door bijvoorbeeld een stappenteller aan te schaffen, en neem je voor dagelijks minstens 10.000 stappen te zetten. Heb je rond lunchtijd nog maar 2000 stappen gezet, maak dan je lunchwandeling wat langer. Zo kom je aan je passen en haal je ook nog even een frisse neus. Na het avondeten nog geen 10.000 passen gezet? Een wandelingetje door het park, een extra rondje met de hond, een rondje door de tuin of de trap een paar keer heen en weer …

3. Staand vergaderen

Heb jij een baan waarbij je regelmatig moet vergaderen? Stel voor dit (deels) staand te gaan doen. Vraag je werkgever een statafel aan te schaffen, zodat zitten geen optie meer is. Misschien wat extremer, maar zeker iets om over na te denken: er zijn tegenwoordig ook ‘fietsbureau’s’ verkrijgbaar …

4. Op de fiets naar je werk

Woon je niet te ver van je werk? Pak de fiets of ga lopen …Dit geldt natuurlijk niet alleen voor naar je werk gaan, denk ook aan boodschappen doen, bezoekjes aan vrienden of vriendinnen en naar de sportschool gaan.

5. Parkeer je auto verder weg

Ga je met de auto naar je werk, omdat fietsen geen optie is? Parkeer dan niet zo dicht mogelijk bij de ingang, maar kies er bewust voor wat verderop te parkeren. Even wennen, maar zeer effectief!

6. Sta regelmatig op

Heb je een kantoorbaan en wordt er van je verwacht dat je de hele dag achter je bureau zit. Probeer zeker ieder uur en het liefst ieder half uur even op te staan. Ga wat te drinken halen, loop een rondje door het pand of overleg persoonlijk met een collega in plaats van via mail of telefoon. Wordt dit niet op prijs gesteld? Sta dan in ieder geval gedurende de dag regelmatig op. Het liefst ieder half uur.

7. Ga klussen of tuinieren

Hang je iedere avond na je werk voor de buis? Prima om dat één of twee avonden per week doen, maar als je al de hele dag achter je bureau zit, kun je na het werk ook iets actievers gaan doen. Je hoeft niet ver van huis … klussen in huis of tuinieren is helemaal prima. Kies activiteiten die je leuk vindt en die je makkelijk kunt inplannen in je dagelijks leven. Zo maak je er een gewoonte en hou je het makkelijker vol. Alle kleine beetjes helpen …

 

Bron: Voedingscentrum, Nederlands Huisartsen Genootschap, Gezondheidsnet