‘Iedereen weet wel dat een appel gezonder is dan een roze koek. Maar toch lukt het niet altijd … ‘

Totaal elf collega’s doen mee aan een lifestyle programma ‘Gezond op gewicht!’, zeven uit Dongen en vier uit Moerdijk. Het programma is een ‘pilot’: als het slaagt zal het worden uitgebreid. Het wordt geleid door gewichtsconsulente en sportinstructeur Angelique van Oijen. Zij heeft de intake- en adviesgesprekken zojuist afgerond. ‘Deelnemers hebben daarin hun doel aangegeven op basis waarvan ik de persoonlijke adviezen heb geschreven. Ik zal hen daarbij in nog acht persoonlijke gesprekken coachen’.

Persoonlijke doelstellingen

In elk gesprek (om de twee weken) komt dan een specifiek onderwerp aan de orde. ‘Natuurlijk eerst of, en zo ja, in hoeverre de deelnemer zijn doelstelling heeft bereikt door stap voor stap andere voedingskeuzes te maken en wat meer te bewegen. Tenslotte wil elke deelnemer wel wat kilo’s kwijt’.

Verder komen tijdens de gesprekken onderwerpen een de orde als: wat is gezonde voeding, hoe lees je etiketten, vitaminen en mineralen, bewegen, hoe kan je voeding ertoe bijdragen dat je je fitter voelt ‘met name in de ploegen’.

De drie hoofdonderwerpen gedurende de in totaal tien gesprekken zijn voeding, beweging en ontspanning. ‘Het moet wel goed voelen, dus we gaan op zoek naar wat bij ieder persoonlijk past’.

Doel is voor ieder persoonlijk

Het programma zal worden uitgebreid als de pilot als ‘geslaagd’ wordt beschouwd. Maar wanneer is dat? ‘De pilot is geslaagd als deelnemers zien dat een gezonde leefstijl hen energie oplevert. Meer energie voor op het werk, maar ook meer energie voor priv√©-activiteiten. Een win-win situatie voor iedereen. Met het enthousiasme dat ik zie bij de deelnemers ben ik ervan overtuigd dat dit een succes gaat worden. Men stimuleert elkaar enorm, het wordt ervaren als een gezonde competitie’.

‘Ieders doel is natuurlijk persoonlijk. Het merendeel wil graag gewicht verliezen. Ach, en iedereen weet wel dat een appel gezonder is dan een roze koek, maar toch lukt het niet altijd, daarom coach ik ook’.

Het initiatief is geboren naar aanleiding van de PMO’s, waaruit bleek dat best veel collega’s meer of minder overgewicht hebben en te weinig bewegen.

 

ArdaghGroup, Interview in Glashelder, magazine, juli/juli 2016