Makreel

Richtlijnen Goede voeding

Dat vis in een gezond voedingspatroon thuis hoort weet iedereen eigenlijk wel. Ik adviseer volgens de richtlijnen Goede voeding van de Gezondheidsraad. Een commissie van deskundigen heeft hierin de actuele stand van de wetenschap over de relatie tussen voeding en chronische ziekten uitgebreid op een rij gezet en vertaald in aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. Omdat het een zeer uitgebreid document is en ook de samenvatting niet gemakkelijk toepasbaar blijkt, zet ik deze richtlijnen graag om in praktisch adviezen voor de dagelijkse praktijk. Zo worden de richtlijnen toegankelijker en kan iedereen makkelijker stappen zetten naar een gezond voedingspatroon. Alle richtlijnen zijn op een later moment terug te lezen op mijn website. Voor nu houd ik het bij vis … want

Eén van de adviezen die in de richtlijnen Goede voeding staan is om één keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis!

Afvallen en vette vis

In mijn praktijk begeleid ik mensen naar een gezond gewicht. In de meeste gevallen betekent dit dat ze wat willen afvallen. En dit betekent dan weer dat we in eerste instantie gaan kijken naar het huidige voedingspatroon, waarvan de calorie-inname uiteraard een onderdeel is. Om gewicht te verliezen zul je minder calorieën binnen moeten krijgen dan dat je verbrandt. Dat is de enige manier om af te vallen.

Vervolgens bespreken we wat een gezond voedingspatroon is. Want los van het feit dat ik mensen uiteraard graag help om af te vallen, geldt voor mij veel meer dat ik ze wil begeleiden naar een gezond voedingspatroon. Zodat ze zich fit voelen, minder gezondheidsrisico’s lopen en beter in hun vel zitten. Geloof me, dat gezonde gewicht en dat slanke lijf komt dan echt vanzelf! Bij het bespreken van een gezond voedingspatroon komt ook het onderwerp vis aan de orde. Dan ik hoor mezelf zeggen: (minimaal) één keer per week vis eten, bij voorkeur vette vis! En daar komen natuurlijk reacties op: ja maar, weet je hoeveel calorieën daarin zitten? Daar word ik dik van. Dan val ik nooit af!

Calorieën

Ik snap de reactie en weet dat het anders werkt. Natuurlijk gaat het bij afvallen over calorieën. Maar, en dat klinkt gek, wat vooral belangrijk is is dat je in je afvaltraject niet teveel, en óók niet te weinig gaat eten. Dat is juist het grote probleem met diëten. Je doet jezelf te kort en dat houd je niet vol omdat je honger krijgt. Daarnaast gaat je lichaam zuiniger om met de beperkte brandstof die het krijgt. En je krijgt niet alle voedingsstoffen binnen die juist zo belangrijk zijn om goed te blijven functioneren en gezond te blijven. Enfin, ik wijk af van mijn schoolvoorbeeld gezonde vis 😉

Eet lekker vis en kies minimaal één keer per week vette vis

Bij de keuze van vis is het daarom verstandig om  niet alleen te kiezen voor de magere soorten, zoals bijvoorbeeld kabeljauw, schol, panga of garnalen. De vette vissoorten, zoals haring, paling, zalm en makreel, bevatten juist de gezonde visvetten. En het zijn juist deze visvetzuren die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast verlagen ze de kans op het krijgen van een beroerte.

Goede combi’s

Regelmatig vis eten is voor sommigen een uitdaging. Niet lekker, vergeten, niet weten hoe te bereiden. Ik hoor er van alles over. En dat terwijl vis juist heerlijk is (als je ervan houdt 😉 ) en heel makkelijk te bereiden is. Geen vis lusten is naar mijn overtuiging ook een kwestie het misschien niet geleerd hebben of het gewoon nog nooit echt goed geprobeerd te hebben. Door af en toe gewoon proeven zul je merken dat je het vanzelf leert waarderen. Natuurlijk zijn er zeer uitgesproken smaken bij vis en je hoeft ook niet alles te lusten, maar je kunt beginnen met hele neutrale visjes. Zo kun je kijken wat voor jou wel en niet werkt. Op deze manier ben ik ervan overtuigd dat (vrijwel) iedereen vis kan leren eten. Je doet er in ieder geval je gezondheid een groot voordeel mee. Het kan bij de avondmaaltijd door een pasta of zo lekker een stuk uit de oven met aardappeltjes en wat groenten, past prima bij de lunch in een salade of op de boterham en is heerlijk bij de borrel op een toastje of als smeersel op een roggebroodje met een glaasje wijn.

Makreel

Makreel is bij uitstek een gezonde keuze! Makreel zit bomvol omega 3 vetzuren en is erg eiwitrijk. Het bevat, naast de mineralen magnesium, kalium en calcium,  B-vitamines, vitamine A en D. Met een stukje makreel van 70 gram heb je gelijk een flinke dosis vitamine D binnen.

Recept ideeën

Vandaag had ik, zoals op de foto te zien is, gerookte makreel met een vleugje citroen-mayonaise op een volkoren boterham. Versierd met wat spinazie en tomaatjes een heerlijke lunch.

Gerookte makreel is ook erg lekker in een salade. Deze salade stond in de Allerhande en lijkt me erg lekker. Het is een salade van linzen, makreel, ei en avocado.  En dit is nog een wrap gevuld met makreel. Ik heb deze zelf nog niet geprobeerd, maar ze staan zeker binnenkort op de planning.

Ook in een pasta smaakt gerookte makreel prima. Gerookte makreel heeft van zichzelf een zeer uitgesproken smaak, dus heeft eigenlijk vrij weinig toevoegingen nodig. Dit is een recept uit de Allerhande voor een pasta met makreel.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor gestoomde makreel. Deze is veel neutraler, maar nog steeds zeer smaakvol.