Oeps verslapen …. Snel opstaan, aankleden, kinderen naar school, racen naar kantoor … want om 9 uur eerste vergadering. Ontbijten? … geen tijd! Bij de 3e kop koffie krijg je behoefte aan iets zoets en doet een graai in de koektrommel.

Dan toch maar even een momentje inlassen om te lunchen in de bedrijfskantine. Hhhmmm je hebt trek … de heerlijke lucht van tomatenroomsoep en broodjes kroket komt je al tegemoet. ‘Voor mij 2 stuks en een pakje Optimel 0% alsjeblieft’ hoor je jezelf zeggen. Prima keuze meen je, want Optimel heeft een gezond vinkje. ’s Middags een pakje Evergreen bij de thee. Om 5 uur richting huis … file …. honger … moe … Dan maar even stoppen bij het benzinestation voor een Mars, want dat geeft energie … toch!? Herkenbaar?

Het lijkt misschien wat gechargeerd, toch krijg ik regelmatig van deze voedingsdagboeken onder ogen. Tijd voor een blog dus ….

 

Ontbijten

Het ontbijt is een belangrijke maaltijd. Na een hele nacht zonder eten heeft je lichaam behoefte aan voedingsstoffen. Door te kiezen voor een goed ontbijt krijg je energie en worden je darmen geprikkeld om aan de slag te gaan. Na een goed ontbijt is de kans dat je tussendoor gaat snoepen veel kleiner.

Niet gewend om te ontbijten? Begin met iets kleins en laat je lichaam zo wennen aan een ander patroon.

 

Droppot of koektrommel?

Bij veel bedrijven staat gezellig een droppot of koektrommel op de balie. Ieder keer dat je er langs loopt ‘moet’ je even iets pakken. Logisch, het is ook erg verleidelijk en ‘het is er toch maar één’ …. En iedere keer is de droppot weer leeg …

Zet de pot wat verder weg of kies een andere route als dat kan. Als je weet dat je tussendoor trek krijgt kun je ook van thuis iets gezonds meenemen.

 

Wie is er jarig vandaag?

Daar is ie weer: de doos met appelflappen of worstenbroodjes. Een echte valkuil … Natuurlijk is het super goed bedoeld en hoef je niet altijd alles af te slaan. Een keer meedoen is geen probleem. Je kunt hier bij de lunch best rekening mee houden door af en toe een boterham minder te eten.

Trakteer je zelf een keer? Introduceer eens een gezonde traktatie 🙂  Iedereen zal versteld staan van je originele fruitsalade!

 

Lunchtijd

Tijd om naar de bedrijfskantine te gaan met …. alle heerlijke verleidingen van dien. Een goede lunch zorgt voor meer energie in de middag.

Over het algemeen heb je natuurlijk niet in de hand wat er wordt aangeboden. Vaak zitten vette snacks, veel te romige of zoute soepen en koude salades met veel mayo in ieder geval in het assortiment.

Eén of twee keer per week kan best, maar kies niet dagelijks voor een snack. De andere dagen kun je vast kiezen voor gewoon brood met beleg en een glas melk. Fijn als er ook nog wat rauwkost of fruit aangeboden wordt.

Wordt er echt niets gezonds aangeboden naar je zin? Neem een lunch van thuis mee! Geen tijd om deze in de ochtend voor te bereiden? Geen probleem, dat kan ook de avond van tevoren, zodat je ’s ochtends alleen een graai in de koelkast hoeft te doen.

 

En dan wordt het vier uur …

Je wordt een beetje flauw of licht in je hoofd … tijd voor wat suiker. Naar het koffieautomaat voor een flinke cappuccino, liefst met extra suiker. Nee, dat doe je niet. Jij bent nu voorbereid …. en geniet van die heerlijke appel en een handje ongezouten noten 😉

 

Meer informatie over jouw mogelijkheden voor een gezonde werkdag? Graag maak ik samen met jou een persoonlijk plan. Iedere situatie is tenslotte anders!