Voorstanders van detoxen zeggen dat er dagelijks allerlei giftige stoffen in je lichaam terechtkomen. Deze zouden bijvoorbeeld verstopt zijn in eten: denk hierbij aan E-nummers, bewerkt voedsel of bestrijdingsmiddelen. Maar ook aan uitlaatgassen die je wellicht onderweg naar je werk in ademt. Door weinig tot niets te eten en veel water, thee of sappen te drinken (of een dure detoxkuur te volgen, want de kassa moet wel rinkelen), zou je je lichaam ontdoen van al deze schadelijke stoffen. Bovendien zou het een passend dieet zijn om in korte tijd veel kilo’s te verliezen.

 

Verschillende vormen van detoxen

Naast het alleen drinken van groente- en fruitsappen bestaan er ook andere manieren om te ontgiften. Soms drinken mensen een week lang alleen maar kruidenthee of warm water met citroensap bijvoorbeeld. Deze methodes zijn volgens het Voedingscentrum nog vrij onschuldig. Er zijn echter ook methodes waarbij je klei of kalk zou moeten innemen. Dit wordt echt afgeraden omdat dit schadelijk is! Door de klei of kalk is de kans groot dat lood zich ophoopt in je lichaam en dat wil je natuurlijk niet. Dan heb je ook nog oil pulling. Hierbij zou je voor een langere periode je mond moeten spoelen met olie. Ook met deze methode kunnen schadelijke stoffen juist in je lichaam terechtkomen. Daarom wordt door het Voedingscentrum ook oil pulling afgeraden. Mocht je het toch willen proberen, zorg dan in ieder geval dat je een olie gebruikt waarvan de herkomst bekend is, zoals bij voorbeeld sesam-, zonnebloem-, of kokosolie: deze producten zijn geschikt voor consumptie.

 

Fabels en feiten rondom detoxen

Een week lang alleen sapjes drinken en daarmee je lichaam helemaal reinigen én afvallen tegelijk. Je hebt volop energie en je huid gaat weer stralen. Kloppen deze beloftes? Hieronder de feiten en fabels!

 

Stelling 1. Na een sapkuur heb je je lichaam volledig gereinigd

Dit is een fabel!

Dat je je lichaam zou moeten helpen om gifstoffen te verwijderen is een misverstand, omdat je lijf van nature een zelfreinigende functie heeft, namelijk je lever en je nieren. Deze voeren schadelijke stoffen af en vervolgens plas of poep je ze gewoon uit. Een week sapvasten of een andere detoxkuur zal dit proces niet versnellen of verbeteren.

Je lever en nieren functioneren 24 uur per dag. Je lijf is dus 24 uur per dag bezig om alles op te ruimen wat je niet nodig hebt. Een periode van ongezond eten kan je ook niet terugdraaien door een week te ontgiften.

 

Stelling 2. Tijdens een sapkuur krijg je alle voedingsstoffen binnen

Fabel!

Door een week lang alleen groente- of fruitsappen drinken krijgt je lichaam niet voldoende voedingsstoffen binnen. Een ‘fruitsapje’ is geen volwaardige maaltijd. Bij een volwaardig eetpatroon gaat het om de balans tussen de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten. Al deze stoffen heb je nodig om je lichaam voldoende energie te kunnen leveren en goed te laten functioneren. Uiteraard in combinatie met de micronutriënten vitamines, mineralen en spoorelementen. Een gevarieerde voeding zorgt ervoor dat je al deze belangrijke stoffen binnenkrijgt.

 

Stelling 3. De gevolgen van detoxen zijn uitsluitend positief

Ook dit is een fabel!

Wanneer je een kuur doet waarbij je een week lang vrijwel alleen maar kruidenthee of citroenwater drinkt krijg je, zoals eerder aangegeven, onvoldoende voedingsstoffen binnen. Je mist de brandstof voor je lichaam. Je krijgt hoofdpijn en voelt je moe. Je lichaam moet op een andere manier aan energie komen en je verbranding gaat naar beneden.

Tijdens een sapkuur krijg je (vrijwel) geen vast voedsel binnen. De kans is dan groot dat wanneer je weer gewoon gaat eten, je lichaam hier weer aan moet wennen. Je kunt hier maag- en darmklachten door krijgen.

 

Stelling 4. Met detoxen reset je je lichaam.

Dit is deels waar!

Je lichaam ‘resetten’ met detoxen is fysiek niet nodig. Mentaal kan het daarentegen een goede optie zijn. Een week lang bezig zijn met wat je wel en niet eet en voelen hoe je lijf voelt kan namelijk heel verhelderend werken. Veel mensen zijn zich niet bewust van wat ze voortdurend voor in hun mond stoppen. Als je met een week detoxen je ongezonde eetpatroon doorbreekt, dan kun je inderdaad zeggen dat detoxen je lichaam (lees: geest) reset.

Een week vasten heeft dus fysiek niet zoveel zin. Als dit echter de opmaat is naar bewustwording van een gezond eet- en leefpatroon, kan het effectief zijn. Met voldoende groente, fruit, volkoren granen, gezonde vetten en eiwitten voorzie je je lichaam van belangrijke voedingsstoffen en beperk je de inname van (te) veel schadelijke stoffen. Het is dan wel handig om dit structureel te doen.

 

Conclusie … detoxen of pretoxen?

Een langere periode sapvasten is ongezond. Je krijgt hiermee erg weinig voedingsstoffen binnen, waardoor er lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat je je slecht voelt en je verbranding naar beneden gaat. Een paar dagen leven op groente- of vruchtensappen kan in de meeste gevallen geen kwaad. Het is echter geen gezonde manier om blijvend af te vallen.

Onder pretoxen versta ik een gezond gevarieerd voedingspatroon. Hiermee krijg je alle noodzakelijke stoffen binnen om fit en energiek te blijven, je lichaam optimaal te laten functioneren en beperk je de inname van schadelijke stoffen. Zoals je zult begrijpen heeft pretoxen de voorkeur 🙂

De 80/20 regel is hier misschien op zijn plaats … kies voor 80% gevarieerd onbewerkt eten, dan heb je altijd 20% ruimte voor wat extra’s.

Enne … wil je wat afvallen? Dan is je calorie inname (meestal) leidend … eet met mate, wees lekker actief en neem op tijd je rust!

Vragen of meer informatie? Neem contact op via angelique@fitinbalans.com

 

 

Bron: Voedingscentrum en Gezondheidsnet